Ingezonden persbericht


Intel presenteert nieuwe ontwikkelingen rond mobiel breedband en smart clients

Nieuw tijdperk van mobiliteitsplatforms biedt enorme mogelijkheden

Kontich (België), 4 maart 2005 - Intel Corporation heeft op het Intel Developer Forum in San Francisco de ontwikkelingen op het gebied van mobiel breedband en smart clients gepresenteerd. Hiermee legt het bedrijf de basis voor een nieuwe golf van innovaties en mogelijkheden voor organisaties en individuen.

Sean Maloney, Executive Vice-President en Co-General Manager van de Intel Mobility Group, zegt: "Het lijkt alsof het weer 1994 is. Voor die tijd zat er een enorme hoeveelheid bruikbare informatie opgesloten in computers over de gehele wereld. Met de opkomst van de internetbrowser waren complete databibliotheken direct wereldwijd beschikbaar voor mensen. Het internettijdperk was begonnen. De acceptatie van draadloze technologie zal hetzelfde effect hebben op het ontsluiten van grote hoeveelheden informatie en entertainment, die momenteel grotendeels alleen toegankelijk zijn vanaf een bureau of kantoor. In combinatie met het feit dat draadloze technologieën de beschikbaarheid van breedband sterk doen toenemen, is het eenvoudig om te constateren dat het aantal mogelijkheden snel zal vermeerderen. De innovaties op het gebied van Wi-Fi- en WiMAX-technologieën en de ontwikkeling van intelligentere en efficiëntere laptops, mobiele telefoons en PDA's betekent dat de wereld een nieuw tijdperk van mobiliteit binnentreedt."

Slimmere mobiele platforms
Maloney onthulde verschillende vernieuwingen voor client-platforms, waardoor mobiele apparatuur intelligenter en beter inzetbaar is. Hij demonstreerde de toekomstige generatie Intel Centrino mobiele technologie (codenaam Napa), gebaseerd op de eerste 65nm dual-core mobile-optimized processor, een nieuwe chipset en een nieuwe-generatie draadloze oplossing van Intel. Daarnaast presenteerde Maloney drie technologieën voor de processor (codenaam Yonah), die de prestaties, kracht en het ontwerp van mobiele platforms verbeteren. Deze technologieën zijn Intel® Digital Media Boost voor het creëren van uitgebreide multimedia-content, Intel® Advanced Thermal Manager voor verbeterd temperatuurbeheer, verbeterde nauwkeurigheid en reactietijd, en Intel® Dynamic Power Coordination, dat automatisch de prestaties en het energiegebruik tussen de twee actieve cores regelt.

Naast de aankondiging van het nieuwe Intel-platform voor mobiele telefoons - 'Hermon' - dat later dit jaar beschikbaar is, kondigde Maloney de routekaart aan voor de toekomst van deze mobiele telefonieplatforms. Deze routekaart beschrijft één- en twee-chipstrategieën met modules voor geïntegreerde grafische opties, hoogwaardige prestaties en laag energieverbruik. Deze strategieën bieden ontwikkelaars grotere flexibiliteit voor het ontwerp van toestellen voor alle lagen binnen de markt voor mobiele telefoons.

Twee wordt één
In de toekomst betekent mobiliteit niet langer gebonden zijn aan één mobiel apparaat of één netwerk. Het geeft gebruikers de vrijheid om te kiezen tussen een mobiele telefoon, laptop, PDA of zelfs verschillende clients die als 'één logisch apparaat' op netwerken te gebruiken zijn. Het concept van 'één logisch apparaat' is gebaseerd op intelligente automatische interactie tussen apparaten als notebooks en mobiele telefoons. Zo kan een digitale foto van een cameratelefoon draadloos naar een laptop gestuurd worden, of kan een mobiele telefoon een draadloze verbinding voor een notebook maken.

Draadloos breedband: dekking is cruciaal
De acceptatie van Wi-Fi vindt razendsnel plaats doordat er steeds meer draadloze WAN-netwerken uitgerold worden en ook de WiMAX-technologie zich verder ontwikkelt. Toch heeft volgens marktonderzoeken slechts drie procent van de wereldbevolking toegang tot enige vorm van breedband.

"Het afgelopen jaar is het aantal ingenieurs dat aan WiMAX-technologieën werkt, vertienvoudigd. Ook het aantal carriers dat experimenteert met WiMAX, is gegroeid van twee naar 15 op dit moment. Eind 2005 zal dit aantal toegenomen zijn tot 75. Verder zijn al 200 bedrijven betrokken bij het WiMAX Forum", zegt Maloney. "Dit is een aanzienlijke vooruitgang, en een breedbanddekking van slechts drie procent biedt enorme kansen voor de markt om applicaties en diensten te ontwikkelen, die de betaalbare toepassing van draadloos breedband mogelijk maken."

###

Intel
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom.