Gemeente Nieuwegein

Rekenkamercommissie start in loop 2005

Nieuwegein krijgt dit jaar nog haar eigen variant van de Algemene Rekenkamer: de rekenkamercommissie. In de gemeenteraadsvergadering van 17 februari 2005 heeft de raad de verordening op de rekenkamercommissie vastgesteld. Deze commissie doet - eenvoudig gesteld - onderzoek naar de mate waarin de gemeente haar beleidsdoelen tegen zo laag mogelijke kosten bereikt. Doel daarvan is vooral, dat de gemeentelijke organisatie en het bestuur ervan leert: de onderzoeksresultaten moeten leiden tot een effectievere en efficiëntere aanpak van het werk van de gemeente. De rekenkamercommissie heeft een onafhankelijke rol. Daarnaast is het ook een instrument dat de raad helpt om haar controlerende rol goed uit te oefenen.

Rol rekenkamercommissie
De rekenkamercommissie gaat zich vooral bezighouden met onderzoeken naar de effectiviteit en efficiency van gemeentelijk beleid. Ze bekijkt dus of het gewenste resultaat met zo weinig mogelijk middelen wordt bereikt, en ze onderzoekt in welke mate de gemeente met haar acties de gewenste doelen en maatschappelijke effecten bereikt. Met andere woorden: de rekenkamercommissie onderzoekt de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gevoerde beleid en de besteding van het gemeenschapsgeld. Met de informatie die de onderzoeken van de rekenkamercommissie oplevert, kan de raad vervolgens beter bepalen of de gewenste effecten zijn verwezenlijkt.
In mindere mate gaat de commissie ook na of de gemeente de middelen besteedt aan waar ze voor zijn bedoeld (de zogeheten ´rechtmatigheid`).

Keuze onderzoeksonderwerpen
Zowel de raad, raadscommissies, als het college mogen onderwerpen voor onderzoek aandragen bij de rekenkamercommissie. De commissie mag, in het kader van haar onafhankelijke rol, met name zélf onderwerpen bedenken. De rekenkamercommissie is een instrument dat is ingesteld bij besluit van de raad. Maar ze is in zoverre onafhankelijk, dat ze suggesties van de raad beargumenteerd naast zich neer mag leggen. De commissie bepaalt uiteindelijk zelf welke onderzoeken ze uitvoert en brengt de raad hier dan van op de hoogte.

Samenstelling
De rekenkamercommissie bestaat uit drie onafhankelijke, externe leden. Het zijn geen ambtenaren, noch raadsleden of commissieleden vanuit de gemeente Nieuwegein. Eén van hen wordt de voorzitter. De leden worden door de raad benoemd, elk voor twee dagen per maand. De commissie krijgt een ambtelijk secretaris die onderzoekswerk verricht. Ook krijgt ze secretariële ondersteuning. De commissie heeft structureel budget om onderzoekswerk uit te besteden, binnen of buiten de gemeentelijke organisatie.

Planning
De rekenkamercommissie gaat rond de zomer van start. De raad benoemt in april of mei de drie leden van de commissie. Rond de zomer zal de commissie bekendmaken welke onderzoeken ze in het restant van 2005 op zal pakken.

Invoerdatum 4-3-2005