VVD



Nieuws

3 mrt 2005 - VVD zet in op beter beleid
donorregistratie

De Tweede Kamer heeft in januari 2005 het al dan niet handhaven van het huidige systeem van vrijwillige registratie van orgaandonoren besproken. Momenteel is van slechts 27% van de Nederlanders bekend of zij wel of niet donor willen worden. De VVD verwacht dat het beter benutten van de mogelijkheden van het huidige toestemmingssysteem de wachtlijst voor een donororgaan kan terugdringen.

VVD-Kamerlid Jelleke Veenendaal: "Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de Nederlanders zich wil laten registreren. We moeten gebruik maken van de bereidheid van Nederlanders om zich te laten registreren. Daarom heb ik een motie ingediend om het donorformulier onder de aandacht te brengen bij de aanvraag en verlenging van identiteitsbewijzen". Door deze maatregel samen met een betere uitvoering van het beleid in te zetten, zal het aantal nabestaanden dat instemt met donatie moeten stijgen met ten minste 20%.

Naast deze motie wil de VVD een nieuwe landelijke actie, waarin alle Nederlanders boven de 18 jaar worden opgeroepen om zich te laten registreren. Deze actie zal vergelijkbaar zijn met die van zeven jaar geleden. Jelleke Veenendaal noemt de mogelijkheid voor een landelijke TV-show gekoppeld aan deze actie. "In een TV-show van vergelijkbare omvang als die van na de tsunami-ramp moeten Nederlanders worden opgeroepen zich te laten registreren als orgaandonor", aldus kamerlid Veenendaal. Een Kamermeerderheid steunt dit plan van Veenendaal.

3 maart 2005