PvdA afdeling Groningen


Persbericht

PvdA-Statenfracties zien mogelijkheden invloed op beleid Essent te vergroten

De PvdA Statenfracties in de Provincies Groningen, Limburg, Overijssel en Noord-Brabant willen dat het college van Gedeputeerde Staten (GS) nagaat of er ruimte is om meer invloed uit te oefenen op het beleid van Essent. De Provincies Groningen, Limburg, Overijssel en Noord-Brabant bezitten respectievelijk 6, 16,1, 18,7 en 30,8 procent van de aandelen van Essent. Per 1 oktober 2004 is de nieuwe wet op het structuurregime van kracht die aan aandeelhouders de mogelijkheid biedt om meer zeggenschap te krijgen over de investeringsbeslissingen, de benoeming, honorering en ontslag van leden van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen.

De PvdA Statenfracties vragen aan GS om uit te zoeken welke voordelen deze wet en een samenwerkingsverband tussen de aandeelhouders zou kunnen bieden. Als dit grote voordelen heeft, vragen de Statenfracties GS actie te ondernemen om de invloed van de aandeelhouders op het beleid en bestuur van Essent te vergroten. Het beleid van Essent, waarvan de aandelen nog geheel in overheidshanden zijn, wordt op deze manier democratisch gelegitimeerd. De vragen die in de vier provincies door de PvdA zijn gesteld luiden als volgt:


* Kan het college van G.S. ons inlichten of en in hoeverre binnen de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Essent de per 1 oktober 2004 vernieuwde Wet op het Structuurregime, die de verhouding tussen bestuur, commissarissen en aandeelhouders beschrijft, onderwerp van gesprek is geweest?
* Zo deze wetswijziging, waaronder het nieuwe art 155a Boek 2 BW, onderwerp van gesprek is geweest, tot welke actie heeft dit dan geleid? Zo dit nog geen onderwerp van gesprek geweest is, bent u dan bereid dit op korte termijn aan de orde te stellen?
* Deelt u onze mening dat de wetswijziging benut moet worden om de invloed van de aandeelhouders binnen de onderneming Essent aanmerkelijk te vergroten? Zo ja, welke concrete actie gaat u ondernemen of hebt u inmiddels ondernomen?
* Deelt u onze mening dat actief aandeelhoudersschap en de betrokkenheid van de verschillende aandeelhouders jegens elkaar en jegens de onderneming vorm dient te krijgen door een onderlinge regeling tot samenwerking (ORS)?
* Is het college van G.S. het met ons eens dat ten spoedigste een statutenwijzigingen/of onderlinge regeling tot samenwerking bij Essent bewerkstelligd dient te worden, die recht doet aan de mogelijkheid van een actief aandeelhouderschap met meer zeggenschap van de aandeelhouders, i.c. de provincies, binnen de onderneming Essent?
* Bent u bereid in te brengen dat de statutenwijziging en/of onderlinge regeling tot samenwerking daartoe dient te leiden dat de aandeelhouders, i.c. met name de provincies, meer zeggenschap krijgen over benoeming, honorering en ontslag van leden van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen, de investeringsbeslissingen, waaronder besluiten tot verkoop van de onderneming of delen ervan en overnames van ondernemingen en de doelstellingen en statuten van de onderneming?


-----------------------------------------einde persbericht-------------------------------------

Meer informatie: Sjak Rijploeg, PvdA-Statenlid Groningen, 050-5490437