Ingezonden persbericht


Laatste nieuws KNMI

4 maart 2005

VAISALA AWARD VOOR KNMI-ers HOLLEMAN EN BEEKHUIS

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) reikt donderdag 10 maart *) a.s. de 19e Vaisala Award uit aan KNMI-ers Iwan Holleman en Hans Beekhuis voor hun vernieuwend werk aan de Doppler weerradar. De Doppler radar detecteert behalve neerslag ook wind in heel Nederland. Holleman en Beekhuis hebben een praktisch toepasbare methode ontwikkeld waarmee de kwaliteit van KNMI radar windmetingen sterk verbeterd is. Dit is van groot belang, vooral bij storm en zware windstoten. NOS-weerman en ex-KNMI-er Gerrit Hiemstra laat beeldend zien dat de impact van wind en storm enorm kan zijn. Hiermee maakt hij de maatschappelijke betekenis van dit onderzoek direct duidelijk.

Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend voor een belangrijke publicatie op het gebied van meteorologische instrumentatie en waarneemmethodiek. In de publicatie worden de resultaten beschreven van een uitgebreid onderzoek naar de windgegevens uit de Doppler radars van het KNMI. Door toepassing van de zogenaamde dual-PRF techniek ontstaan onvermijdelijk fouten. Holleman en Beekhuis hebben de kwaliteit van de windgegevens belangrijk weten te verbeteren door juist deze fouten te corrigeren.

Door het onderzoek van Holleman en Beekhuis is de kwaliteit van de windgegevens uit de weerradar nu dusdanig dat deze ook operationeel ingezet kunnen worden, waardoor de meteorologen hier nu ook gebruik van kunnen maken bij het opstellen van weersverwachtingen en het uitgeven van waarschuwingen weeralarm. Er wordt nog verder gewerkt om de windgegevens verder toe te spitsen op specifiek gebruik door de meteoroloog. Behalve de meteorologen van het KNMI kunnen ook de overheid, weerbedrijven, luchtvaart en recreatie gebruik maken van deze hoogwaardige windgegevens. Ook andere (Europese) landen profiteren van deze ontwikkeling door de internationale uitwisseling van onderzoeksresultaten en operationele windgegevens.

De WMO is de intergouvernementele organisatie die als onderdeel van de Verenigde Naties al 55 jaar zorg draagt voor de wereldwijde toepassing en verspreiding van meteorologische methoden. De Vaisala Award is vernoemd naar prof. Vilho Vaisala (1889-1969) die bekend is geworden met zijn meteorologisch onderzoek. De door hem opgerichte firma Vaisala treedt op als sponsor van deze prijs.

*)
Donderdag 10 maart a.s. van 14:00 uur tot 16:30 uur bij het KNMI in De Bilt

Prijsuitreiking Väisälä Award

Programma

14.00 uur Ontvangst

Award ceremonie

14.30 uur Welkom Frits J.J. Brouwer, Hoofddirecteur KNMI

14.40 uur Väisälä speech Kenneth Forss, Divisie Directeur Väisälä Oyj, Finland

14.50 uur WMO speech Michel J.P. Jarraud, Secretaris-Generaal WMO, Zwitserland

15.00 uur Prijsuitreiking Michel J.P. Jarraud en Kenneth Forss

Presentatie van de winnaars

15.10 uur Presentatie en dank Iwan Holleman en Hans Beekhuis, Prijswinnaars

15.35 uur Maatschappelijke Gerrit Hiemstra, Weerpresentator NOS Journaal relevantie

15.50 uur Vraag en antwoord

Receptie

16.00 uur Borrel

16.30 uur Einde ontvangst

met vriendelijke groet

Harry Geurts
persvoorlichter KNMI
mailto: geurts@knmi.nl
telefoon 030 22 06 317
telefax 030 2211 195

KNMI
Postbus 201
3730 AE De Bilt