Politie Limburg-Noord


Politie draagt 6055 verdachten aan in 2004

Datum: 04-03-2005

Tijd bericht: 11:44

Plaats: Limburg-Noord

De politie Limburg-Noord heeft het afgelopen jaar 6055 verdachten aangedragen bij het Openbaar Ministerie en ligt daarmee op koers om te voldoen aan de prestatieafspraak met de minister. Dat blijkt uit het jaarverslag 2004 van de politie Limburg-Noord, dat Korpschef Bryan Rookhuijzen vrijdagochtend 4 maart presenteerde aan het Regionaal College.

Ook voor bijna alle andere prestatie-afspraken geldt dat het korps op koers ligt, bijvoorbeeld als het gaat om het aantal staandehoudingen (48.000) en de bijdrage aan de verkeersveiligheid (bijna 250.000 snelheidsbekeuringen). In de bedrijfsvoering scoort het korps goed met het lage ziekteverzuim dat met 5% het laagste is van alle politiekorpsen in Nederland.

Toch zijn er ook zaken waar het korps minder tevreden over is. Zo is de bereikbaarheid van het 0900-nummer nog niet conform de landelijke norm. Het korps is in staat in 71% van de gevallen de telefoon binnen 30 seconden op te nemen en dat moet 76% zijn en liefst nog beter. Daartoe is inmiddels het servicecentrum met 3.5 fte uitgebreid (van 30 naar 33.5 fte). Ook de klanttevredenheid kan beter: 60% van de burgers is weliswaar tevreden over het laatste politiecontact, maar dat moet wat het korps betreft minstens 70% zijn.

Krapte in capaciteit en financiën 'Het korps haalt eruit wat er in zit', zo stelt de nieuwe korpschef Bryan Rookhuijzen, 'want we voelen dagelijks de krapte in capaciteit en financiën.' En de komende jaren wordt dat niet beter. De meerjarenraming laat zien, dat het korps Limburg-Noord de komende jaren extra moet investeren in Informatie en Communicatie Technologie (ICT). In 2005 en 2006 zal het korps meer dan 13% van de begroting aan ICT besteden. Bovendien heeft het korps een achterstand in de sterktegroei zoals die met BZK is afgesproken. Het korps heeft op dit moment maar liefst 130 agenten in opleiding, maar dat is nog niet genoeg om de komende jaren het natuurlijk verloop te compenseren.

De werkdruk bij de politie is en blijft onverminderd hoog. Het jaar 2004 kenmerkte zich door de dreiging van terreur sinds de moord op Theo van Gogh. Ook de politie Limburg-Noord heeft veel tijd gestoken in beveiliging en bewaking van objecten en personen en in opsporing en handhaving in relatie tot de opgelopen spanning tussen bevolkingsgroepen in de regio. De druk op de Limburgs politie komt ook voort uit de grensligging. In een straal van minder dan 100 kilometer wonen en leven 17 miljoen Duitsers. Elke dag komen naar schatting 28.000 Duitsers naar onze regio. In de politiestatistieken zie je dat terug bij de verdachten, slachtoffers en bekeurden. Het blijkt ook aan de aard en omvang van de internationale rechtshulpverzoeken.

Relatief veilige regio
De regio Noord- en Midden-Limburg is altijd nog een relatief veilige regio. Als het gaat om het aantal misdrijven per 1000 inwoners, zit de regio nog onder het landelijke gemiddelde. Het aantal aangiften is al jaren redelijk stabiel. In totaal werd in 2004 33.977 keer aangifte gedaan bij de politie Limburg-Noord. Wel is er een verschuiving in soorten delicten. Er wordt minder aangifte gedaan van vermogensdelicten, zoals woninginbraak (-16%), diefstal van auto's en motors (-14.5%), zakkenrollerij (-20%), straatroof (-7%), diefstal in bedrijven (-5%), winkeldiefstal (-9%) en fraude (-15%). In totaal 1220 aangiften minder. Daar staat tegenover dat het aantal geweldsdelicten zoals mishandeling (+4%) en bedreiging (+24%) opnieuw is toegenomen. Voor een deel is dat verklaarbaar uit de extra aandacht die de politie in 2004 had voor huiselijk geweld. Het aantal verkeersdoden is in 2004 verder gedaald (37, 2003: 46) en dat geldt ook voor het aantal verkeersgewonden (437, 2003: 505) in Noord- en Midden-Limburg.