Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
4 maart 2005

TOEZICHT OP RECHTSPERSONEN ANDERS INRICHTEN

Het kabinet heeft op voorstel van minister Donner van Justitie, minister Zalm van Financiën en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken ingestemd met de eindrapportage van de werkgroep Toezicht rechtspersonen. Deze werkgroep doet een aantal voorstellen voor een andere inrichting van het systeem van toezicht op rechtspersonen. Het huidige systeem moet volgens de werkgroep worden herzien omdat het niet effectief is bij het tegengaan van misbruik van rechtspersonen en omdat het onnodige administratieve lasten veroorzaakt.

In het huidige systeem van toezicht op rechtspersonen kunnen BV's en NV's pas worden opgericht na afgifte van een verklaring van geen bezwaar (vvgb) door de minister van Justitie. Deze poortcontrole werkt in de praktijk onvoldoende omdat die controle eenvoudig te omzeilen is door het kopen van een zogenaamde plank-BV (tweedehands BV) of door het oprichten van een buitenlandse rechtspersoon. Het veroorzaakt daarmee onnodige administratieve lasten en brengt onzekerheid met zich mee voor oprichters van BV's over de tijd die gemoeid is met de screening. Het systeem, dat tamelijk uniek is in de wereld, wordt door buitenlandse investeerders als een belemmering gezien. Bovendien dekt het huidige systeem de misbruikgevoelige stichtingen niet.

Het bestaande systeem van toezicht wordt vervangen door een verbeterd repressief toezicht. In het nieuwe systeem wordt de verklaring van geen bezwaar vervangen door een aanmeldplicht die de oprichting niet in de weg staat. De administratieve lasten worden daarbij tot een minimum beperkt. Rechtspersonen hoeven in beginsel niet meer informatie te leveren dan zij op dit moment al leveren aan de notaris en de Kamer van Koophandel. Bovendien krijgt de overheid de verplichting om al bij de overheid bekende informatie niet nogmaals op te vragen bij ondernemers. Ook in Nederland opererende buitenlandse rechtspersonen en stichtingen worden in het nieuwe toezichtsysteem ondergebracht.

RVD, 04.03.2005