Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
4 maart 2005

Kabinet maakt producenten verantwoordelijk voor inzamelen verpakkingen

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) ingestemd met het Besluit Verpakkingen. Dit besluit maakt het bedrijfsleven verantwoordelijk voor de inzameling van de verpakkingen. Daarnaast wordt het mogelijk om statiegeld verplicht voor te schrijven, naast de bestaande systemen van statiegeld die gehandhaafd blijven.

Producenten en importeurs van verpakte producten worden individueel verantwoordelijk voor het financieren en organiseren van de inzameling van gebruikte verpakkingen. Het is de bedoeling dat steeds minder verpakkingen in het huisvuil of in het zwerfafval terecht komen. Mits goed ingezameld, kunnen de meeste verpakkingen worden gerecycled. In de door het kabinet aangenomen Algemene Maatregel van Bestuur voor verpakkingen, verpakkingsafval, papier en karton staat dat in 2010 ten minste 70 procent van de verpakkingen als materiaal moet worden hergebruikt.

Producenten kunnen de inzameling van deze verpakkingen op twee manieren organiseren. Een bedrijf kan individueel een plan opstellen hoe de gebruikte verpakkingen ingezameld moeten worden. Dit moet in een goed onderbouwd plan aan het ministerie van VROM worden gemeld. Daarnaast kunnen bedrijven samenwerken bij de inzameling van deze verpakkingen en daarvoor een collectief oprichten, dat een plan opstelt en indient bij het ministerie van VROM. Het ligt in de verwachting dat de meeste bedrijven zich verenigen in een collectief, net zoals in de meeste andere landen van Europa gebeurt. Door dit besluit kunnen bedrijven zich niet meer aan hun verantwoordelijkheid onttrekken. Tot nu toe gebeurde de inzameling op kosten van de gemeenten.

In de praktijk zal het erop neerkomen dat elk bedrijf dat verpakte producten op de markt brengt een plan moet hebben hoe deze verpakkingen weer worden teruggehaald. Daarvoor moet ook het benodigde geld worden gereserveerd. Het is aan de bedrijven of zij dit bedrag omslaan naar een verwijderingsbijdrage per eenheid product.

Door deze wijzigingen zijn de gemeenten vanaf 2006 niet langer financieel verantwoordelijk voor het inzamelen van verpakkingen, papier en karton. Zo zullen bijvoorbeeld de glasbakken voortaan worden betaald door de bedrijven. Uiteraard dient het bedrijfsleven goede afspraken te maken met de gemeenten, omdat die laatste verantwoordelijk blijven voor de openbare orde, beheer van de openbare ruimte, volksgezondheid en milieuhygiëne.

Het heeft kabinet eveneens besloten om het mogelijk te maken verplicht statiegeld in te voeren op meer verpakkingen dan waarop nu al statiegeld zit. Eind 2005 wordt beslist of dit systeem ook voor statiegeld op kleine frisdrankflesjes en blikjes zal gelden. Dit is afhankelijk van de resultaten bij inzamelproeven van het bedrijfsleven en de reductie van het aantal flesjes en blikjes in het zwerfafval in Nederland.

RVD, 04.03.2005