Ingezonden persbericht


Prins loopt voor astmapatiënten:

Astma en sporten gaan wél samen

Amersfoort, 4 maart - De Astmapatiëntenvereniging VbbA/LCP krijgt vrijdagmiddag 4 maart uit handen van Prins Pieter Christiaan van Oranje een speciale donatie uitgereikt. De Prins heeft tijdens de marathon van New York geld ingezameld voor Astmapatiënten. De Astmapatiëntenvereniging maakt zich hard voor sport voor astmapatiënten.

Volgens Prins Pieter Christiaan is extra aandacht voor sport en astma nodig: "Veel astmapatiënten vermijden sport, omdat ze bang zijn voor benauwdheid. Het gevolg daarvan is een slechte conditie waardoor iemand het natuurlijk nog sneller benauwd zal krijgen. Een onnodige neerwaartse spiraal, want actief aan sport doen, is nu immers voor veel astmapatiënten mogelijk."

De Astmapatiëntenvereniging VbbA/LCP, die gevestigd is in Amersfoort, vindt bewegen erg belangrijk. Er worden speciale programma's op het gebied van bewegen en sport voor astma- en COPD patiënten ontwikkeld. "Bewegen is essentieel voor het conditionele behoud van de Astma- en COPD patiënt, want als je een betere conditie hebt, heb je meer uithoudingsvermogen. De marathon is alleen niet voor iedereen weggelegd, dus moeten er aangepaste beweegprogramma's komen," aldus de voorzitter Diny ten Brink.

In Nederland hebben ongeveer 1,6 miljoen mensen luchtwegklachten. Niet alle patiënten gaan met hun klachten naar een arts, omdat heel veel astmapatiënten hun klachten voor lief nemen en dat is jammer. Uit onderzoek blijkt dat 41% van de astmapatiënten totale controle over hun astma kunnen krijgen door onder andere de juiste medicatie. Astmapatiënten kunnen via de internetsite www.astmatest.nl kijken of ze hun astma onder controle hebben. Op de website van de vereniging wordt bekend gemaakt hoe de donatie zal worden besteed: www.astmapatientenvereniging.nl en www.astmacopdnieuws.nl

Einde persbericht

Noot voor de redactie (