Vlaamse overheid

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois wil een globale Vlaamse strategie voor de samenwerking tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Daarom stelt de Vlaamse regering de West-Vlaamse gouverneur Paul Breyne aan als coördinator voor grensoverschrijdende en interregionale samenwerking voor een periode van 5 jaar.

"Nord-Pas de Calais is één van onze prioritaire buurregio's, en omwille van de economische groei van Rijsel ook een bijzonder belangrijke handelspartner", argumenteert minister Bourgeois. "Momenteel verloopt de samenwerking met Noord-Frankrijk langs Vlaamse zijde op verschillende bestuurlijke niveau's tegelijkertijd: zowel de provincie, de intercommunales, als de gemeenten nemen hierbij initiatieven. Dit verheugt me natuurlijk, maar ik merk dat er nood is aan stroomlijning en de ontwikkeling van een globale strategische visie op de samenwerking."

De samenwerking met Noord-Frankrijk kent sinds 2003 een nieuwe dynamiek dankzij de decentralisatiepolitiek van de Franse regering. Tientallen grensoverschrijdende projecten in diverse domeinen werden opgestart en politiek bekrachtigd op het 'Eerste Frans-Belgische Interregionaal Forum' in Rijsel.

Momenteel werkt Europa aan een samenwerkingsmodel voor Europese grensstreken. Met een gemengde Frans-Belgische parlementaire werkgroep, willen de buurlanden nu de oprichting van een dergelijk samenwerkingsmodel voor het gebied Rijsel-Kortrijk-Doornik-Moeskroen onderzoeken. Daarin zullen ook Vlaamse parlementairen zetelen.

De provincie West-Vlaanderen, de lokale besturen en de intercommunales hebben een jarenlange ervaring op het vlak van grensoverschrijdende samenwerking met Frankrijk. Paul Breyne werkt sinds zijn aanstelling als gouverneur actief samen met het Franse 'Département du Nord' en heeft hiervoor diverse strategische plannen uitgewerkt. Hij beschikt daarom niet enkel over de juiste expertise, maar heeft ook goede banden met alle actoren.

De hoofdopdracht van de coördinator is het bijstaan van de Vlaamse regering bij het uitwerken van een globale, Vlaamse beleidsstrategie ten aanzien van Noord-Frankrijk. Daarnaast zal hij onder meer ook de coördinatie organiseren tussen alle betrokken overheden aan Vlaamse zijde, het verzekeren van de Vlaamse aanwezigheid in Noord-Frankrijk en de coördinatie van bestaande grensoverschrijdende initiatieven.

Verder gaf de Vlaamse regering minister Geert Bourgeois de opdracht om een strategische nota over de samenwerking tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk voor te bereiden. Het bestaande bilaterale akkoord hierover tussen Vlaanderen en Frankrijk zal worden uitgebreid tot de beleidsdomeinen Economie, Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit, Gezondheid en Welzijn, Werkgelegenheid en Beroepsopleiding. Op geregelde tijdstippen zal een ministercomité, bestaande uit de functioneel bevoegde ministers van de Vlaamse regering, bijeenkomen om gemeenschappelijke standpunten te bepalen over deze beleidsdomeinen.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be


---