Gemeente Stadskanaal

Stadskanaal, 4 maart 2005 Nummer: 16

Dit weekend kan iedereen "langlauf loipe" in Pagedal, Stadskanaal.

Vrijdagmorgen heeft de gemeente Stadskanaal samen met Wedeka voor de liefhebbers een langlauftraject uitgezet in het Pagedal. Het traject dat 2,5 tot 3 km lang is, kan door iedereen worden gebruikt. De start is bij de schuur "De Brouken" aan de Hoveniersweg. Na een mooie tour rond de Pageplas kunt u aan het einde van het traject hier ook weer van de ski's stappen. Om goed te kunnen langlaufen is er een spoor getrokken door de sneeuw. Verder is het traject afgezet met rood witte linten.


---

Gemeente start onderzoek naar nieuwe plek voor archief Streekhistorisch Centrum.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal stelt de raad in kennis van het nieuwe beleidsplan van het Streekhistorisch Centrum (SHC) voor de periode 2005-2010. Het college en het SHC willen zich meer richten op de archivering- en onderzoeksfunctie. Huize Ter Marse, waar het centrum is gehuisvest, is echter niet voor alle gewenste activiteiten optimaal geschikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ontvangst van groepen en de raadpleging en opslag van de historische collectie. De gemeente gaat daarom het komende jaar onderzoeken of er alternatieven mogelijk zijn. Er wordt gekeken naar samenwerking met het gemeentelijke archief en naar eventuele andere partners. Daarbij wordt gedacht aan de mogelijkheid om een deel van de collectie onder te brengen in de nieuw te bouwen bibliotheek naast De Spont. Het college wil de mogelijkheid van de inrichting van een streekkamer onderzoeken. Het SHC versterkt haar inzet de komende jaren op het gebied van cultuureducatie. Zo ook het project voor basisonderwijs. De huidige activiteiten zoals de zondagmiddagactiviteiten worden gecontinueerd. De gemeente staat in 2005 garant voor het door het centrum begrote tekort voor 2005. Maandag 21 maart a.s. neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting 2005 van het Streekhistorisch Centrum.


---

Voor meer informatie kunt u terecht bij Gardien Kiewiet, team advies/communicatie, telefoonnummer (0599) 631 626.

Startnotitie "Sport Blijft Bewegen"

In de raadsvergadering van maart staat de startnotitie "Sport Blijft Bewegen" op de agenda. Het huidige sportbeleid (1996 - 2005) van de gemeente Stadskanaal is toe aan actualisatie. Naast de waarde van het "sporten om te sporten" is de groeiende maatschappelijke rol en betekenis van sport een reden om een actief en vernieuwend sportbeleid te voeren. Het is de bedoeling dat de nieuwe nota op drie peilers rust:
- het sportvoorzieningenbeleid;

- het tarieven- en subsidiebeleid;

- het beleid sportstimulering.
Binnen deze peilers komen veel onderwerpen aan bod. Bijvoorbeeld binnen- en buitensportaccommodaties, tarieven, subsidies, topsportevenementen en de breedte sportimpuls.

Bij de totstandkoming van de nota ziet het college van burgemeester en wethouders een belangrijke rol weggelegd voor de Sportfederatie (als vertegenwoordiger van de georganiseerde sportverenigingen) en het Huis voor de Sport in Groningen. Als de gemeenteraad zich kan vinden in de startnotitie, wordt in april 2005 een interactieve avond belegd om "vanuit het veld" te horen wat er leeft en zodoende informatie te verzamelen voor de sportnota. Sportverenigingen krijgen een uitnodiging van de gemeente voor de "meedenk"avond. Het is de bedoeling dat de definitieve sportnota eind 2005 door de raad zal worden vastgesteld.


---

Voor meer informatie kunt u terecht bij Gardien Kiewiet, team advies/communicatie, telefoonnummer (0599) 631 626.

Lancering website: www.kansencentrum.nl

Woensdag 9 maart 2005 wordt de website www.kansencentrum.nl officieel in gebruik genomen. Dit gebeurt tijdens het wethoudersoverleg onderwijs van de negen samenwerkende gemeenten in Oost-Groningen in het gemeentehuis van Scheemda om 10.00 uur. Met het intypen van de naam door wethouder Jan-Willem van de Kolk verschijnt de site op een groot scherm. Hierna wordt de winnaar van de speciale openingsprijsvraag voor de scholen bekendgemaakt.

De website is vooral bedoeld voor leerkrachten en allen die werken in het onderwijs en moet vooral hét communicatie- en informatieplatform voor taal- en leesontwikkeling worden. Men kan er actueel nieuws en cursussen rond taal en lezen vinden. Maar ook heeft de bezoeker toegang tot een grote bibliotheek met artikelen en documenten over taal en lezen. Nog belangrijker is dat scholen hun resultaten kunnen presenteren rond de aanpak van taal- en leesachterstanden met de bedoeling van elkaar te leren. Ook kunnen discussies op een forum gestart worden over hoe bepaalde problemen aangepakt kunnen worden. De website heeft voor het ontsluiten van de informatie een speciale zoekmachine die leerkrachten naast directe zoekresultaten ook suggesties geeft om nog andere trefwoorden te zoeken die mogelijk nog meer informatie geven. Deze zoekmachine is een primeur en speciaal voor het project ontwikkeld.

Projectleider Roelof Hendriks verwacht dat de website in een behoefte voorziet. Een redactieteam met vertegenwoordigers uit het onderwijsveld en de schoolbegeleidingsdienst OBD-Groningen houdt de site dagelijks actueel. De gemeenten zien de website als een belangrijk platform om gezamenlijk aan onderwijskansen in de regio te blijven werken.

De website is een initiatief van het project Kansrijk Oost-Groningen. Het project draait nu ruim drie jaar op tien Oost-Groninger basisscholen en zo'n veertig volgscholen in de regio en richt zich vooral op het aanpakken van taalachterstanden bij autochtone leerlingen. In het schooljaar 2005-2006 wordt het project afgerond. Het is de bedoeling dat de website www.kansencentrum.nl na 2006 in de lucht blijft.

////

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Roelof Hendriks, projectcoördinator Kansrijk Oost-Groningen, telefoonnummer (06) 251 616 12, kansrijkog@stadskanaal.nl.

Open Jongerencentrum (OJC) "De Kwinne" krijgt een nieuwe locatie

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor het jongerencentrum "De Kwinne" te verplaatsen. Nieuwbouw is nodig omdat het bestaande gebouw niet langer aan de eisen voldoet. Het college stelt nu voor "De Kwinne" te herbouwen aan de overkant van de Plein-Lijn, tussen De Spont en de nieuw te bouwen woontoren van het Arrivaproject. Hier is ook genoeg ruimte voor buitenactiviteiten zoals een basketbalveld en een skatebaan. De nieuwe locatie voor het jongerencentrum is opgenomen in het bestemmingsplan Stadskanaal-Kern.

Het college heeft een keuze gemaakt uit verschillende mogelijkheden. Het betreft een nieuw gebouw waarbij de huidige functies worden behouden. Het gebouw gaat een oppervlakte van 300 vierkante meter bestrijken. Het college legt haar keuze op 15 maart voor aan de commissie van overleg. Indien de commissie het eens is met de keuze van het college, kan tot uitvoering worden overgegaan.

Voor de concrete invulling van de plannen richt de Stichting Welstad een denktank op, bestaande uit jongeren en professionals. Deze denktank heeft een stem in het actualiseren van het programma van eisen en de inrichting van het buitenterrein. Ook worden jongeren betrokken bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe jongerencentrum.

De totale kosten voor sloop en herbouw bedragen E 450.000,00.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gardien Kiewiet, team advies/communicatie, telefoonnummer (0599) 631 626.


-----------------------

Raadhuispl??????????????????????????????????????»??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????H?H???j?????????????????ein 1 Postbus 140 tel (0599) 631 631 gemeente@stadskanaal.nl bank 28.50.06.428 9501 SZ Stadskanaal 9500 AC Stadskanaal fax (0599) 620 744 www.stadskanaal.nl t.n.v. gemeente Stadskanaal


---- --