Fortis Bank

Fortis Lease verwerft Austria Finanza en Austrolease, de Italiaanse leasing-dochters van Bank Austria Creditanstalt

Fortis en Bank Austria Creditanstalt Leasing (BA-CA Leasing) hebben vandaag overeenstemming bereikt over de verwerving van de Italiaanse leasing-dochters van BA-CA Leasing door Fortis Lease. Met de aankoop van Austria Finanza en Austrolease is een bedrag van EUR 32 miljoen gemoeid.

Philippe Delva, CEO en Managing Director van Fortis Lease: "Deze belangrijke acquisitie is in overeenstemming met de door Fortis Lease uitgestippelde strategie, en geeft tevens verdere invulling aan de ambitie van Fortis om een volledig pakket financiële diensten te leveren aan Europese ondernemingen met grensoverschrijdende activiteiten. Bovendien versterkt Fortis Lease zo zijn plaats in de top vijf van Europese grensoverschrijdende leasebedrijven."

Voor Bank Austria Creditansalt is de verkoop een verdere stap in het afstoten van de niet-kern activiteiten. De opbrengsten zullen geïnvesteerd worden in de verdere expansie van het netwerk in Midden- en Oost-Europa (CEE). In deze regio bestrijkt het netwerk tien landen. Klanten van BA-CA in Italië kunnen nog steeds genieten van een speciale Oostenrijkse/CEE desk, die op allerlei terreinen ondersteuning biedt, waaronder export leasing.

Het in Bolzano (Zuid-Tirol) gevestigde Austrolease en Austria Finanza (Treviso, Italië) zijn actief in het sterk geïndustrialiseerde, noordoostelijke deel van Italië. Beide realiseren groei op eigen kracht en zijn samen goed voor een gediversifieerde portefeuille van EUR 500 miljoen.

In de toekomst worden beide bedrijven samengevoegd met de bestaande lease-activiteiten van Fortis in Milaan, Fortis Lease Italia. De 52 medewerkers van Austria Finanza en Austrolease zijn gespecialiseerd in maatwerkdiensten op het gebied van machines, bedrijfsuitrusting en gebouwen en bedienen ruim 2.500 klanten. Het leaseproduct wordt veelal via tussenpersonen of 'vendors' (importeurs en producenten van investeringsproducten) afgezet en biedt potentieel voor 'vendor leasing', een belangrijk strategisch aandachtsgebied van Fortis Lease. Leveranciers in Noord-Italië zijn uitermate interessante potentiële klanten voor European Vendor Leasing: de export van machines en bedrijfsuitrusting is goed voor zo'n EUR 71 miljard per jaar.

Met de toevoeging van deze gediversifieerde portefeuille van EUR 500 miljoen (circa 8% van het huidige balanstotaal) stijgt het totaal vermogen van Fortis Lease van EUR 6,4 miljard naar EUR 6,9 miljard, en het aantal FTE's naar 450. Volgens de Europese federatie voor de leasingbranche, Leaseurope, verstevigt Fortis Lease hiermee zijn sterke positie als een van de vijf belangrijkste leasemaatschappijen met een brede Europese strategie.

Fortis in Italië
In Italië is Fortis Bank actief met Commercial Banking, Private Banking, Merchant Banking en Fortis Investments. Commercial Banking, waaronder ook Leasing en Factoring vallen, heeft business centres in Milaan, Padua, Bologna en Turijn, en is van plan een nieuw Business Centre in Firenze te openen begin maart 2005. Private Banking is via MeesPierson vertegenwoordigd (kantoren in Milaan, Brescia en Arezzo). Merchant Banking ontplooit haar activiteiten in Milaan op het gebied van Corporate Banking, Global Project en Export Finance, Global Markets, Information Banking, Energy Services en Global Lending Security & Arbitrage (GSLA). Het Fortis-team in Italië bestaat uit 149 medewerkers, waaronder 55 vakspecialisten en accountmanagers. Fortis Lease Italia in Milaan is in 2004 van start gegaan. Het aanbod van het Italiaanse kantoor bestrijkt het gehele scala van leaseproducten: machines en bedrijfsuitrusting, gebouwen, personenauto's en vrachtwagens voor middelgrote ondernemingen en Europese toeleveranciers.

Fortis Lease
Fortis Lease maakt deel uit van Fortis, een internationale financiële dienstverlener op het terrein van verzekeren en bankieren. Met een marktkapitalisatie van EUR 27,7 miljard (28/02/2005) en circa 52.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. Fortis Lease is gespecialiseerd in financiële leasing van investeringsgoederen zoals personenauto's, auto's van de zaak, machines en bedrijfsuitrusting, heftrucks, vrachtwagens, computers en gebouwen. Fortis Lease is momenteel actief in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Polen. Dankzij de aanwezige productkennis, kennis van de internationale leasingmarkt en internationale positie kan Fortis Lease voldoen aan de toenemende behoefte van klanten aan oplossingen op Europees niveau. Fortis Lease Group is gevestigd in Luxemburg en is een 100% dochteronderneming van Banque Générale du Luxembourg.

Bank Austria Creditanstalt Leasing Bank Austria Creditanstalt Leasing (BA-CA Leasing) is een 100% dochteronderneming van Bank Austria Creditanstalt Group. Als lid van de HVB Group biedt BA-CA zakelijke relaties in Noord-Italië - en klanten die zich op deze markt richten - sterke ondersteuning op internationaal handelsgebied. BA-CA onderhoudt nauwe banden met HVB Italië en de HVB-vestiging in Milaan. De vestiging in Milaan beschikt over een speciale desk voor Oostenrijk, Midden- en Oost-Europa, die klanten op allerlei terreinen ondersteuning biedt (o.a. in export leasing).

BA-CA Leasing is een toonaangevend leasingconcern in Oostenrijk, Midden- en Oost-Europa en heeft vestigingen in Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hungarije, Polen, Roemanië, Servië-Montenegro, Slowakije en Slovenië. In 2003 realiseerde BA-CA Leasing een recordomzetvolume van circa EUR 1,9 miljard. Het totale vermogen van de onderneming bedraagt circa EUR 5,5 miljard.

Bank Austria Creditanstalt Group maakt deel uit van de HVB Group. Met een balanstotaal van ongeveer EUR 147 miljard is het de grootste bank in oostenrijk en een leidende bank in de groeiregio's van Midden- en Oost-Europa (CEE). BA-CA telt meer dan 6 miljoen klanten in 12 landen en werkt met 29.000 werknemers vanuit 1.400 kantoren.

Perscontacten:

Brussel:


+32 (0)2 565 35 84
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 19
Investor relations:

Brussel:

+32 (0)2 510 53 91
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 20

Bank Austria Creditanstalt Leasing Perscontacten: Alexander Schmidecker, General manager
+43 (0)1 58808 ext. 3310
alexander.schmidecker@ba-ca-leasing.com