Gemeente Dordrecht


Structuurplan Hofkwartier dordrecht vastgesteld

Het college van Burgermeester en Wethouders heeft het Structuurplan Hofkwartier in haar vergadering van 1 maart jl. vastgesteld. "De historische functie van de binnenstad van Dordrecht behoeft verbetering en het Hofkwartier staat daarin centraal. Met het vaststellen van dit structuurplan geven we invulling aan Historisch Dordrecht", aldus de wethouders Spigt en Veldhuijzen.

Structuurplan Hofkwartier
In dit structuurplan zijn de huisvestingsvraagstukken voor het Dordrechts Museum en het Regionaal Cultuurhistorisch Centrum (RCC) uitgewerkt. De huisvesting van het RCC is in en rond de Hof, Statenschool en Berckepoort. De uitbreiding van het Museum vindt plaats op de binnenplaats en de entree wordt verplaatst naar de tuin. De openbare ruimte heeft naast de functie van verbindende schakel tussen Hof en Museum ook een functie als verblijfsgebied. De Kloostertuin wordt in dit structuurplan onbebouwd gelaten maar wel heringericht. Winkels en horeca die passen binnen het cultuurhistorische concept van het Hofkwartier vullen de verblijfskwaliteit aan met commerciële activiteiten.

Zes functies
Het Structuurplan Hofkwartier gaat uit van zes functies in het gebied: geschiedenis, kunst, wetenschap, vertier, wonen en de openbare ruimte. Het creëren van samenhang tussen deze zes functies laat het Hofkwartier uitgroeien tot het cultuurhistorische hart van Dordrecht. Het Dordrechts Museum en het Regionaal Cultuurhistorisch Centrum (RCC) zijn twee belangrijke peilers voor de functies geschiedenis (RCC) en kunst (Museum). Het uitgangspunt van het structuurplan is 'gebruik maken van wat er is'. Dit geldt zowel voor de aanwezige gebouwen als voor de openbare ruimte.

Historische kracht
De historische kracht van Dordrecht wordt beter benut door het project '1572'. De Statenzaal krijgt hiermee een toeristische functie. Het project 1572 maakt deel uit van het RCC. Voor het functioneren van het RCC in het Hofkwartier is de verwerving van de Statenschool, de Hof, de Waalse kerk en een tweetal woningen een voorwaarde. De Statenschool is een school met een functie in de historische binnenstad en moet in de binnenstad gehuisvest blijven. De voorkeur gaat uit zowel stedenbouwkundig als onderwijskundig naar het te renoveren schoolgebouw aan de Vest.

Financiën
Op basis van het Structuurplan Hofkwartier komt de globale begroting uit op 29,5 miljoen. Het college van B&W heeft voor de realisatie van het project een budget beschikbaar gesteld van 24,5 miljoen, op basis waarvan de planexploitatie verder uitgewerkt kan worden.

Planning
In 2005 wordt het deelproject ' 1572' zichtbaar in de Hof/Statenzaal en start de herinrichting van de Kloostertuin. In de jaren 2005 tot 2007 wordt het bouwplan voor het Dordrechts Museum nader uitgewerkt en vindt de eerste fase plaats van de huisvesting van het RCC. In de jaren 2007 tot 2008 vindt de commerciële invulling plaats van de Nieuwstraat 60 -62 en de Berckepoort. De beschikbaarheid van de Berckepoort is afhankelijk van de verhuizing naar het Energiehuis. De verhuizing van de Statenschool staat gepland in het schooljaar 2007/2008.