Socialistische Partij

UWV lijkt wel Lourdes met `miraculeuze genezingen'


04-03-2005 * "Je bent ziek en niet geschikt om te werken. Dan wordt je voor de WAO-uitkering opnieuw gekeurd en is de uitkomst, terwijl je nog net zo ziek bent: je bent opeens wél geschikt om te werken. De herbeoordeling van WAO-ers door het UWV lijkt voor miraculeuze genezingen te zorgen, Lourdes waardig." Zo reageerde een vrouw die vanaf 1986 bij iedere keuring 100% arbeidsongeschikt was en na een recente herbeoordeling opeens volledig arbeidsgeschikt werd verklaard.

Deze week maakte minister de Geus de eerste resultaten van de herbeoordeling van WAO-ers bekend. Vanaf 1 oktober worden 300.000 WAO-er gekeurd tegen strengere eisen. Van de 10.000 mensen die tot nog toe herkeurd zijn krijgt de helft nu een veel lager uitkering of is de uitkering helemaal kwijt.

Jan de Wit SP-Kamerlid Jan de Wit: "De minister noemt dit een resultaat om van te dromen. Ik snap die juichstemming niet. Voor de mensen die het aangaat is dit een nachtmerrie. Ze zijn niet gezonder geworden. Geen werkgever zit op deze mensen te wachten. Zeker niet bij een als maar toenemende werkloosheid. Het enige gevolg van de herkeuringen is dat de uitkering sterk wordt verlaagd of ingetrokken."

Sinds oktober 2004 heeft de SP een meldlijn voor mensen die herkeurd worden. Daar krijgen de koele cijfers een gezicht. Er heerst onbegrip en radeloosheid. De UWV artsen komen in een half uur tot een heel ingrijpende beslissing. De meeste verontschuldigen zich daarvoor. "Dit is opdracht van boven, de politiek heeft dit bepaald. Ik pas alleen maar de strenge regels toe." De meest gemelde klacht is de weigering van de UWV-artsen om huisartsen en specialisten te raadplegen of om kennis te nemen van recente medische rapporten.

Bovendien worden de mensen gekeurd volgens een systeem, waarvan de hoogste rechter zegt dat het niet deugt. Het UWV moet het systeem van de rechter aanpassen, maar ondertussen wordt gewoon gekeurd. Het UWV wil niet uit de doeken doen hoe het systeem in elkaar zit. Een belangenbehartiger heeft nu een rechtszaak tegen het UWV aangespannen om openbaarheid te krijgen.

De Wit: "Heel veel WAO-ers willen werken, maar ze hebben beperkingen. Het is onjuist om deze mensen te straffen met een lagere uitkering omdat werkgevers hen niet willen hebben. Dan is het bezuinigen om het bezuinigen. Om WAO-ers perspectief te bieden, moeten werkgevers verplicht worden om een bepaald aantal WAO-ers aan te nemen. Zo doen ze dat in Duitsland en dat werkt. Maar daar wil werkgeversvriend de Geus niet aan."