Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Duizend handtekeningen zijn voldoende

Burgerinitiatief nu ook in Brabant


Burgers die vinden dat Provinciale Staten over een bepaald onderwerp zouden moeten praten, kunnen een burgerinitiatief indienen. Provinciale Staten stelden 4 maart 2005 de verordening vast die burgers het recht geeft zich rechtstreeks met een voorstel tot het provinciaal bestuur te wenden.

Iedere Brabander die mag stemmen bij verkiezingen voor Provinciale Staten, mag een burgerinitiatief indienen. Een burgerinitiatief is een voorstel dat op de agenda van Provinciale Staten wordt geplaatst op voordracht van burgers. Een burgerinitiatief is geldig als het is ondertekend door tenminste duizend andere kiesgerechtigden. Het onderwerp moet tot de bevoegdheid van Provinciale Staten horen, geen klacht of bezwaar zijn, en niet worden aangemeld naar aanleiding van een besluit van Provinciale Staten dat korter dan vier jaar eerder is genomen.

Als het burgerinitiatief voldoet aan de voorwaarden, zijn Provinciale Staten verplicht in hun vergadering over een burgerinitiatief te spreken, waarbij de indiener mondeling zijn voorstel mag toelichten.

Het instrument burgerinitiatief is een uitvloeisel van de dualisering van het provinciaal bestuur. Elke provincie is vrij om een verordening rond het burgerinitiatief vast te stellen. Andere provincies hebben een dergelijke verordening ook vastgesteld.




Provincie Noord-Brabant