Gemeente Oss


4/3/2005 - Minisymposium maatschappelijke opvang groot succes

Samenwerking blijkt sleutelwoord

`Er blijkt vanmiddag een grote bereidheid tot samenwerking. Niemand wil het probleem van dakloosheid afschuiven en men is bereid om samen het probleem aan te pakken.' Dat concludeerde de dagvoorzitter Paul van der Velpen na een geslaagd symposium over de maatschappelijke opvang Noordoost Brabant. De gemeente Oss organiseerde als centrumgemeente op donderdag 3 maart het symposium in zalencentrum Vivaldi in Oss.

Regionaal beleid
Een keur van zorginstellingen, deskundigen, woningbouwcorporaties en gemeentelijke vertegenwoordigers bogen zich over het daklozenprobleem in Noordoost Brabant. Er werd geluisterd naar bijdragen van onder andere vertegenwoordigers van de landelijke federatie opvang, de regionale opvanginstelling Verdihuis en van de woningbouwcorporatie Brabant Wonen.
Het werd nog eens duidelijk dat het probleem van dakloosheid door samenwerking van zorginstellingen, woningbouwinstellingen en overheden gezamenlijk moet worden opgelost. De gemeenten in Brabant Noordoost hebben op bestuurlijk niveau overeenstemming bereikt over één beleidsnota maatschappelijke opvang, dus één beleid in de regio. Wethouder van Gerven: `Dakloosheid is geen vrijwillige keuze. En het is een probleem dat we het beste gezamenlijk kunnen aanpakken. Onze opzet is geslaagd en ik wil nu vooral kijken hoe we het beleid het beste regionaal kunnen vormgeven.'

De woningbouwcorporaties lieten zich niet onbetuigd. Directeur van Brabant Wonen, de heer Janssen, gaf duidelijk aan waar dilemma's en knelpunten schuilen voor de corporaties die iets willen doen aan het daklozenprobleem. Maar de heer Janssen wil deze problemen graag in samenwerking met andere corporaties aanpakken. Zijn collega van de woningbouwcorporatie SVU uit Uden was het helemaal met hem eens. Enkele zorginstellingen staken de hand in eigen boezem. P. Dijkstra van Novadic-Kentron vond dat zorginstellingen ook moeten zorgen voor begeleiding van ex-daklozen in de nieuwe woonsituatie. Hij ging vervolgens samen met H. Kremers van het Verdihuis in Oss in op de suggestie van de GGZ om gezamenlijk werk te maken van de problemen. Volgens Kremers moet er iets gebeuren, want het Verdihuis kan de aanmeldingen voor opvang al jaren niet meer aan en het worden er steeds meer.

Meer informatie?
Lees hier de regionale beleidsnota maatschappelijke opvang of neem contact op met wethouder Van Gerven, 629 350.