CDA

04-03-05
Ferrier spreekt in het Parlement van Nicaragua

Kathleen Ferrier vindt dat volksvertegenwoordigers in Nederland, Nicaragua of waar dan ook, altijd de grote verantwoordelijkheid hebben allereerst het landsbelang voor ogen te hebben en niet het eigen, partijpolitieke, belang.
Zij zei dit tijdens een speech die zij dinsdag 1 maart heeft gehouden in het Parlement van Nicaragua.

Ferrier was, samen met Ruud Koole, partijvoorzitter van de PvdA, in Nicaragua op uitnodiging van het IMD, Instituut voor Meer Partijen Democratie. Reden was de conferentie 'Democratie en Politieke Partijen' die op 28 februari jl. in Managua gehouden werd en waar Koole en Ferrier als buitenlandse gasten het woord voerden. "De conferentie was een succes, al was het alleen al omdat er zeven politieke partijen aan de conferentie deel namen en met elkaar in gesprek gingen. Uniek in de politieke context van dit land en ook op weg naar de verkiezingen volgend jaar", vond Ferrier. In haar speech tijdens de conferentie benadrukte Ferrier het belang van sterke en democratisch functionerende politieke partijen voor een rechtsstaat. "Goed bestuur is een belangrijk criterium in ontwikkelingssamenwerking. Politieke partijen spelen daarin een grote rol." Zij nam haar eigen ervaringen als vice-voorzitter van het program-team van het CDA en als volksvertegenwoordiger als uitgangspunt.
Naar aanleiding van die woorden nodigde de voorzitter van het Nicaraguaanse parlement haar uit de volgende dag te spreken tijdens de plenaire vergadering.

Ook sprak Ferrier met vertegenwoordigers van christelijke partijen in Nicaragua. Die verkeren in een moeilijke positie omdat ze, als kleinere partijen, gemangeld worden tussen de twee grote politieke machtsblokken: de Liberalen en de Sandinisten.