Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De toekomst van de publieke omroep
Uitzenddatum: Vrij. 4 maart 2005, 20.30u
Verslaggeving: Vladimir Bartelds en Wilfred Scholten



Medy van der Laan geeft haar visie op de toekomst van de publieke omroep. Harm Bruins Slot riep de politiek deze week op in te grijpen in het omroepbestel. De omroepverenigingen houden vast aan hun eigen positie en daardoor dreigt het publieke bestel ten onder te gaan, aldus Bruins Slot. Een reactie van KRO-voorzitter Slangen.

Hybride
De publieke omroep worstelt met een âhybride besturingâ, stelt Harm Bruins Slot in de Volkskrant. Aan de ene kant moeten de omroepen hun leden bedienen, aan de andere kant moeten ze een afspiegeling vormen van de hele gemeenschap. Dat botst.

Afspiegeling
âIn dit bestel zit een fictie. De fictie dat verenigingen met hun leden de spiegel vormen van onze samenleving. Dat is allang niet meer zo. Ook ik hecht zeer aan een verankering van de omroep in de samenleving, maar een ledenbestand is niet langer het enige criterium om aanspraak te maken op publiek geld.â

Tien Puntenplan
Bruin Slots concludeert dat omroepen te veel vast willen houden aan hun eigen positie. Dat blijkt volgens hem ook uit het Tien Puntenplan, waarin de omroepen hun visie geven op de toekomst van de publieke omroep. Bruins Slot weigert zijn handtekening te zetten onder het plan.

Rapport
Medy van der Laan maakt dit voorjaar bekend wat haar plannen zijn voor het publieke bestel. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft begin februari een rapport aangeboden over het onderwerp, Focus op functies: uitdagingen voor een toekomstbestendig mediabeleid.

Amusement
De burger moet centraal staan, volgens het WRR. De publieke omroep moet zich richten op nieuws en opinieprogrammaâs. Amusement is geen hoofdtaak. In een reactie stelde Van der Laan destijds dat publieke netten herkenbaarder en voorspelbaarder moeten worden, om zich te onderscheiden in het groeiende aanbod van radio- en televisiezenders.

Digitalisering
De druk op de omroep neemt alleen maar toe door de groeiende digitalisering. Door de opkomst van digitale televisie kan de consument binnen een paar jaar honderden zenders ontvangen. Bovendien kan de kijker via internet zelf bepalen wanneer hij iets ziet.

In Netwerk geeft Medy van der Laan voor het eerst een reactie op het interview van Bruins Slot met de Volkskrant. Ook KRO-voorzitter Slangen reageert in de uitzending. Andere omroepvoorzitters en Harm Bruins Slot wilden of konden niet reageren.