Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Provinciale Staten laten onderzoek doen

Bestemmingsplanwijzigingen ex art. 19 WRO
worden door provincie goed afgehandeld


De provincie Noord-Brabant handelt wijzigingenin bestemmingsplannen op basis van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO), de zogenaamde 'artikel-19-toetsing', naar behoren en zorgvuldig uit. Dat concludeert de commissie voor beleidsevaluatie na uitvoerig onderzoek. Het onderzoek werd ingesteld omdat Provinciale Staten signalen van gemeenten ontvingen dat er nog steeds achterstanden zouden zijn.

De commissie voor beleidsevaluatie onderzocht of Gedeputeerde Staten (GS) de taak in het kader van artikel 19 lid 1 en 2 WRO, effectief en efficiënt uitvoert. De conclusie luidt dat de provincie haar taak naar behoren en zorgvuldig uitvoert. Het rapport bevat ook een aantal adviezen. Zo adviseert de commissie de communicatie met de gemeenten te verbeteren en de gemeenten te vragen hun bestemmingsplannen beter op orde te maken. De commissie stelt voor om GS op te dragen deze adviezen uit te gaan voeren.

Tot enkele jaren geleden had de provincie Noord-Brabant te maken met achterstanden in het verwerken van verzoeken om 'verklaring van geen bezwaar'. Een 'verklaring van geen bezwaar' wordt afgegeven door de provincie als een gemeente op basis van artikel 19 van de WRO wil afwijken van het geldende bestemmingsplan. Als de provincie een dergelijke verklaring afgeeft, mag de gemeente afwijken van het bestemmingsplan.

Om de provinciale achterstand weg te werken, verbeterde de provincie in 2004 haar werkwijze. Toch kregen Provinciale Staten ook in 2004 nog signalen van gemeenten dat er achterstanden zouden zijn. Daarop gaven Provinciale Staten opdracht aan de commissie voor beleidsevaluatie om te onderzoeken hoe het met de uitvoering van de 'artikel-19-toetsing' was gesteld.