Vereniging FME-CWM

Brief aan Vaste Commissies voor Economische Zaken en Financiën

Door de verdere bezuiniging op faciliteiten van het Ministerie van Economische Zaken, die nu nog ten goede komen aan het bedrijfsleven, ziet de Vereniging FME-CWM de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven in het geding. Zeker gezien het Kabinet op verzoek van de Tweede Kamer de Industriebrief Hart voor de Industrie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hierin nemen concurrentiekracht voor het Nederlandse bedrijfsleven, innovatie en kennisontwikkeling een belangrijke positie in. Een belang dat tevens door het Kabinet en de Tweede Kamer onderstreept wordt. De Vereniging FME-CWM ziet deze ontwikkeling als schadelijk voor het herstel van de economie en voelt zich derhalve genoodzaakt om hier formeel op te reageren.

Brief aan Vaste Commissies voor Economische Zaken en Financiën

Aan de voorzitter en leden van de Vaste Com- missies voor Economische Zaken en Financiën uit de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

2500ea20018

Onze ref. : 2005/JKA/pmr/
Telefoon : (079) 353 12 27
Betreft : Bezuinigingen ministerie van Economische Zaken

Zoetermeer, 3 maart 2005

Geachte dames en heren,

Het ministerie van Economische Zaken staat op dit moment voor een majeure opera- tie. Aan de ene kant ligt er de invulling van een bezuinigingstaakstelling ten behoeve van de Vpb-financiering van 120 miljoen euro. Aan de andere kant is er de toezegging als gevolg van de motie Aptroot het gehele EZ instrumentarium nogmaals te bekijken op effectiviteit en efficiency.

De bezuinigingstaakstelling dreigt, afhankelijk van de te kiezen invulling, direct of indi- rect ten koste te gaan van faciliteiten, die nu nog ten goede komen aan het bedrijfs- leven. Wij begrijpen dat dit mogelijk ten laste zal komen van de gehele kasbegroting van Economische Zaken terwijl ditzelfde ministerie de afgelopen jaren reeds aanzien- lijk heeft moeten inleveren op haar financiële mogelijkheden.

Op dit moment wordt door zowel het Kabinet als de Tweede Kamer hoge prioriteiten gegeven aan de concurrentiekracht van de Nederlandse economie alsmede aan de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. Op verzoek van nota bene de Tweede Kamer zelf heeft het Kabinet de Industriebrief `Hart voor de Industrie' naar de Tweede Kamer gestuurd. Op dit moment vindt daar overleg over plaats. Innovatie staat hoog op de agenda evenals kennisontwikkeling. De Tweede Kamer volgt de ac- tiviteiten van het Innovatieplatform zelf nauwgezet en kritisch. Het broze herstel van de Nederlandse economie wordt met name veroorzaakt door een aantrekkende export met een hoge toegevoegde waarde. Innovatie en kennis zijn daar belangrijke pijlers van.

In dit licht bezien zouden wij het onbegrijpelijk en inconsistent vinden, dat juist op het instrumentarium, dat dergelijke voor de Nederlandse economie zo belangrijke ontwik- kelingen beoogt te stimuleren nog verder zou worden bezuinigd. Wij zouden het te- vens onbegrijpelijk vinden dat het ministerie van Economische Zaken het enige depar- tement zou zijn waar direct op het instrumentarium zou worden ingegrepen.


- 2 -

Naar onze mening zijn zodanige bezuinigingen niet alleen ongewenst doch ook scha- delijk voor het herstel van onze economie. Sterker nog verdergaande investeringen in innovatie, kennisontwikkeling en marktvernieuwing zijn hard nodig, niet alleen door het bedrijfsleven zelf maar ook door een voorwaardenscheppende en stimulerende overheid. De beoogde bezuinigingen dreigen dat proces te frustreren.

Uiteraard dient het betrokken ministerie ook naar ons oordeel voortdurend te werken aan een eenvoudig, flexibel en doelmatig instrumentarium en een effectieve en effici- ente uitvoeringsorganisatie. Wij verwachten ook dat de Tweede Kamerleden daarop toe zien en er zonodig de betrokken bewindslieden op aanspreken.

Wij hebben vastgesteld dat de Tweede Kamer het afgelopen begrotingsjaar op een steeds positief kritische manier met de bewindslieden van Economische zaken over het te voeren economisch beleid heeft gediscussieerd en dat nog steeds doet. Wij doen een beroep op u dit ook ten aanzien van dit dossier te doen. Met name door de beoogde bezuinigingen op het instrumentarium van faciliteiten af te wijzen respectievelijk tegen te houden.

Een afschrift van deze brief sturen wij naar de voorzitter van het innovatieplatform, minister-president Balkenende, de ministers Brinkhorst en van der Hoeven, en naar staatssecretaris Wijn.

Hoogachtend, Vereniging FME-CWM

De heer J. Kamminga voorzitter


---- --