Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

Datum
4 maart 2005
Ons kenmerk
DGP/WV/u.00484
Doorkiesnummer

Bijlage(n)

-
Uw kenmerk
VW-05-65
Onderwerp
Maatregelen ter verbetering bereikbaarheid Schouwen-Duiveland en Goeree- Overflakkee via N59

Geachte voorzitter,

Van de commissie voor Verkeer en Waterstaat heb ik een brief ontvangen, waarin mij wordt verzocht te reageren op een brief van de Ondernemerskring Schouwen-Duiveland van 22 januari 2005. In deze brief spreekt de Ondernemerskring Schouwen-Duiveland zijn zorgen uit voor de steeds moeilijk wordende bereikbaarheid van Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Graag wil ik op de brief van de Ondernemerskring een reactie geven.

De Ondernemerskring schetst een situatie van files en zeer traag lopend verkeer op het traject Hellegatsplein-Zierikzee (N59) met name in het toeristenseizoen. Dit zal volgens de Ondernemerskring nog gaan toenemen vanwege het bevorderen van de toeristensector op Goeree-Overflakkee. Ook de vestiging van een nieuw regionaal bedrijventerrein bij Oude-Tonge zal de verkeersintensiteit nog aanzienlijk doen toenemen. Al met al zouden, om in de toekomst ernstige problemen te voorkomen, nu passende maatregelen bedacht moeten worden voor de verbetering van de bereikbaarheid van Goeree- Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

Vanwege het -vooral- seizoensgebonden karakter van het bereikbaarheidsprobleem op de N59 deel ik niet in dezelfde mate als de Ondernemerskring dat doet de urgentie om dit probleem op te lossen. Desondanks worden in deze regio een aantal maatregelen voorzien om de bereikbaarheid te verbeteren.
Ten eerste wordt met behulp van middelen uit het regionale mobiliteitsfonds van de provincie Zeeland een tweede brug bij Bruinisse gerealiseerd. Naar verwachting is deze brug voor de zomer gereed. Het Rijk heeft in 2003 in het regionaal mobiliteitsfonds van de provincie Zeeland E 8,5 mln gestort om dit soort van maatregelen mogelijk te maken.
Ten tweede ligt het in de bedoeling het project A4 Dinteloord-Bergen op Zoom, incl. de omlegging Halsteren te realiseren. In het MIT is voor dit project E 61 mln gereserveerd. Dit is onvoldoende om het geheel te kunnen realiseren. Om deze reden vindt momenteel onderzoek plaats naar de mogelijkheden van PPS. De realisatie van de A4 Dinteloord-Bergen op Zoom zal een bijdrage leveren aan de betere bereikbaarheid van Goeree- Overflakkee, Tholen en Schouwen-Duiveland.

Overigens is het de vraag of het verstandig is een nieuw regionaal bedrijventerrein te ontwikkelen op een plaats waar het volgens de Ondernemerskring de verwachting is dat de infrastructuur op termijn ontoereikend zal blijken te zijn. Ik kan mij goed voorstellen dat de Ondernemerskring in overleg met betrokken bestuurders nog eens nagaan of er geen andere plaatsen voor het bedrijventerrein zijn, waar de bereikbaarheidsproblematiek zich niet of minder zal gaan voordoen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs