Groen!

Brussel, 4 maart 2005 Europa wil uitstoot broeikasgassen verminderen met 15 tot 30% tegen 2020

Groen! roept federale regering op Europese plannen voor vermindering uitstoot broeikasgassen te steunen

Groen! roept de federale regering en met name premier Guy Verhofstadt (VLD) en leefmilieuminister Bruno Tobback (SP.A) op de Europese plannen rond de uitstoot van broeikasgassen voluit te steunen. Europa stelt een verdere reductie voor van 15 tot 30% tegen 2020. Vandaag liet leefmilieuminister Tobback weten dat België zich, daarin gesteund door de Vlaamse regering, op 10 maart ek. zal verzetten tegen deze vermindering. Groen! acht deze afwijzing van het Europese voorstel onbegrijpelijk en roept de federale regering die hieromtrent haar standpunt nog moet bepalen op maandag 7 maart - op resoluut te kiezen voor het aanvaarden van het Europese voorstel. Enkel wanneer de regering vandaag kiest voor concrete afspraken rond een vermindering van uitstoot van broeikasgassen kunnen we de toekomst vrijwaren.

Door het Kyotoprotocol te bekrachtigen heeft België zich ertoe verbonden om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2008-2012 met 7,5% te verminderen ten aanzien van 1990. Iedereen is het er over eens dat het Kyototprotocol slechts een eerste stap is in de strijd tegen de wereldwijde opwarming van de aarde. Het gaat niet immers niet goed met het klimaat, blijkt uit recente gezaghebbende klimaatrapporten. Of we beperken de wereldwijde opwarming tot 2°C, of we stevenen binnen enkele decennia af op een planetaire, menselijke en ecologische catastrofe.

Enkel een vermindering van de uitstoot van minimum 30% tegen 2020 en 80% tegen 2050 in de geïndustrialiseerde landen kan deze temperatuurstijging onder de 2°C houden (en op die manier de impact van de opwarming maximaal beperken). Op 16 februari 2005 -datum van inwerkingtreding van het Kyototprotocol - leken onze regeringen met premier Verhofstadt op kop, hiervan nog overtuigd en beloofden werk te maken van een drastische vermindering van de uitstoot, met 30% tegen 2020.

Volgende week, op 10 maart 2005, moet de Europese Raad van ministers van Leefmilieu de doelstellingen vastleggen voor de reductie van de uitstoot van broeikasgassen op middellange en lange termijn (2020 en 2050). Het Luxemburgse voorzitterschap stelt een reductie voor van 15-30% tegen 2020. Nu blijkt uit een antwoord van leefmilieuminister Tobback (SP.A) dat op aandringen van de premier en onder druk van de Vlaamse regering dat ons land op deze Raad zich actief zal verzetten tegen het Luxemburgse voorstel. Anderzijds onderschrijft ons land wel de doelstelling op lange termijn (2050).

Onbegrijpelijk, en onverantwoord. België staat woensdag op de leefmilieuraad met de billen bloot. België zal er enigszins geïsoleerd staan met haar standpunt. Dit staat in schril contract met de houding van België tijdens de paarsgroene legislatuur. Onder Belgisch voorzitterschap (met de groenen in de toenmalige regering) werd het Kyotoprotocol van de ondergang gered. Groen! ondersteunt voluit de resolutie van het Europese parlement dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met minstens 50% moet worden teruggebracht om een catastrofale klimaatverandering tegen te gaan. Deze resolutie werd door alle Belgische Europarlementsleden van alle verschillende politieke formaties gezamenlijk goedgekeurd. Groen! vraagt dat de Belgische regering haar standpunt herziet en eerder gedane beloftes concreet omzet in een aanscherping van de Kyotodoelstellingen.

Kyoto is een zegen, en geen vloek. De Kyotodoelstelling moeten na 2012 verder worden aangescherpt zodat een efficiëntere welzijnseconomie met meer hernieuwbare energie, meer lokale werkgelegenheid en minder fossiele brandstoffen een blijvende bezorgdheid wordt. Investeringen in isolatie van woningen en groene energie kunnen heel wat jobs opleveren. Een studie van de vorige Europese Commissie toont aan dat er tegen 2020 2,2 miljoen jobs zullen bijkomen in de sector van de groene energie alleen.