European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/20

Brussel, 4 maart 2005

7030/05 (Presse 54)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Togo

De Europese Unie verwelkomt het aftreden van de heer Faure Gnassingbé op 25 februari 2005 in het kader van de terugkeer naar de constitutionele orde. Dit gebaar moet de weg banen voor vrije en transparante presidentsverkiezingen, waaraan zij bereid blijft haar bijstand te verlenen.

In dit verband blijft de Europese Unie staan achter de inspanningen van de ECOWAS en de Afrikaanse Unie om een geslaagde overgang te bewerkstelligen en het houden van vrije en transparante verkiezingen te vergemakkelijken. Zij dringt aan op eerbiediging van de mensenrechten en de burgerlijke vrijheden en op waarborging van de veiligheid voor allen.

De Europese Unie dringt er tevens op aan dat de verbintenissen die de Togolese regering in het kader van het overleg uit hoofde van artikel 96 van de Overeenkomst van Cotonou is aangegaan worden nagekomen, met name het voeren van een nationale politieke dialoog teneinde een voor alle partijen aanvaardbaar verkiezingskader voor de presidents- en parlementsverkiezingen te kunnen uitwerken.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.