European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/21

Brussel, 4 maart 2005

7048/05 (Presse 56)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende het referendum over de vaststelling van een nieuwe grondwet in Burundi

De Europese Unie is verheugd over het goede verloop van het referendum over de vaststelling van een nieuwe grondwet op maandag 28 februari 2005 in Burundi, alsmede over de hoge opkomst.

De vaststelling van de nieuwe Burundese grondwet is een cruciale stap tot herstel van de vrede en stabiliteit in Burundi, alsmede in het gehele gebied van de Grote Meren.

De Europese Unie spoort Burundi aan om de in de vredesakkoorden bepaalde resterende stappen van het verkiezingsproces zo spoedig mogelijk te verwezenlijken. De Europese Unie spreekt de wens uit dat alle politieke krachten aan dit proces zullen deelnemen, en roept hen met klem op de uiting van de wil van het volk onvoorwaardelijk te aanvaarden.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces