European Union

P/05/18

Brussel, 4 maart 2005

7042/05 (Presse 55)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de parlementsverkiezingen in Kirgizië

De EU heeft akte genomen van de voorlopige conclusies van de verkiezingswaarnemingsmissie van het ODIHR van de OVSE betreffende de parlementsverkiezingen van 27 februari 2005 in Kirgizië. De EU is verheugd over de goede samenwerking van de Kirgizische autoriteiten met de missie en over het feit dat het maatschappelijk middenveld van Kirgizië in sterke mate bij het verkiezingsproces betrokken was. Een aantal lidstaten heeft waarnemers gestuurd in het kader van de verkiezingswaarnemingsmissie van het ODIHR van de OVSE.

De EU erkent dat er bij deze verkiezingen van meer wedijver sprake was dan bij de vorige en dat de kiezers in talrijke kiesdistricten daadwerkelijk de keuze hadden tussen verschillende deelnemende kandidaten. De EU heeft waardering voor de getroffen maatregelen op het gebied van transparantie, waardoor met name het verkiezingsproces, de telling van de stemmen en de bekendmaking van de resultaten aanmerkelijk vlotter zijn verlopen.

De EU betreurt het evenwel dat de verkiezingen op een groot aantal gebieden niet beantwoordden aan de bij de OVSE aangegane verbintenissen, noch aan andere internationale criteria voor democratische verkiezingen, en dat met name de concurrentiedynamiek ondergraven is door het op grote schaal kopen van stemmen, de annulering van de inschrijving van kandidaten alsmede door het geringe vertrouwen van de kandidaten en de kiezers in de electorale en gerechtelijke instellingen.De EU is ook bezorgd over het niet-eerbiedigen van de persvrijheid en over de druk die op de onafhankelijke media in Kirgizië is uitgeoefend en die tijdens de kiescampagne is toegenomen. Zonder vrijheid van meningsuiting kan de eerbied voor de democratische waarden niet worden gewaarborgd.

De EU roept de regering van Kirgizië op de democratische hervormingen voort te zetten en aandacht te schenken aan de bezorgdheid die is geuit ten aanzien van de tweede ronde van de parlementsverkiezingen en de toekomstige verkiezingen. De EU verklaart zich nogmaals bereid om op basis van wederzijds vertrouwen samen met Kirgizië de waarden en beginselen van de OVSE te propageren en te implementeren.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaat Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Internet: http://ue.eu.int/ E-mail: press.office@consilium.eu.int