Productschap Margarine



04.03.2005

Fransen maken biodiesel met ethanol als hulpstof

In het Franse Melle is een begin gemaakt met de industriële toepassing van een productieprocédé voor biodiesel waarbij de (minerale) component methanol is vervangen door de (plantaardige) component bio-ethanol.

In de regio Poitou-Charentes is op laboratoriumschaal gewerkt aan een 'groenere' biodiesel, oftewel een biodieselvariant die geheel met behulp van plantaardige grond- en hulpstoffen kon worden geproduceerd. Dit is gelukt. De nieuwe biodiesel, waarop al met succes is gereden, is vervaardigd met behulp van bio-ethanol gewonnen uit suikerbiet, maïs dan wel suikerriet in plaats van met behulp van methanol, een product uit de petrochemische industrie.

Volgens de presidente van genoemde regio, mevrouw Ségolène Royal, is het stadium bereikt waarin moet worden aangetoond dat het gevonden procédé ook op industriële schaal kan worden toegepast. De initiatiefnemers, die voor hun proef 1 miljoen euro steun van de regio hebben ontvangen, geven zichzelf hiervoor tot eind juni de tijd. De totale kosten van het project - die worden gedragen door het chemische concern Rhodia - bedragen 3 miljoen euro.

De nieuwe productiefaciliteit wil meedingen naar de tender die de Franse overheid heeft aangekondigd voor biobrandstoffen. Volgens Jacques Barbier, ingenieur bij Valagro, het bedrijf dat de productiefaciliteit gaat exploiteren, zijn de productiekosten gelijk aan die van conventionele diesel.

Voor het oorspronkelijke bericht, klik hier.
Zie het origineel