Productschap Margarine


04.03.2005

Europese Commissie: 2% biobrandstof 2005 niet haalbaar

Bronnen bij Reuters melden dat de Europese Commissie tijdens de Agra Europe Outlook 2005 Conference haar verwachting over de haalbaarheid van Richtlijn 2003/30/EG heeft uitgesproken.

Tijdens de in Londen gehouden conferentie zei Paul Hodson dat de doelstelling van 2% voor toepassing van biobrandstoffen in het wegverkeer voor 2005 niet gehaald gaat worden. Hij verwacht dat het bij circa 1,5% zal blijven. Desondanks is de productie de afgelopen jaren sterk gestegen als gevolg van belastingmaatregelen in bijvoorbeeld Duitsland, aldus de vertegenwoordiger van DG Energie en Transport.

Vooruitkijkend ziet hij grote effecten op de Europese landbouw. Indien de 5,75% in 2010 wordt gehaald, is al gauw 9% van het landbouwareaal nodig voor biobrandstoffen. De Commissie verwacht dat wanneer aangenomen wordt dat 14 miljard liter biodiesel en 13 miljard liter bio-ethanol geproduceerd gaan worden, zo'n 9,7 miljoen hectaren raapzaad, 5,1 miljoen hectaren graan en 600.000 hectaren suikerbieten nodig zullen zijn.

Aangezien de conferentie in Londen werd gehouden, werd extra aandacht besteed aan de inspanning in het Verenigd Koninkrijk. De voortgang in de productie van biodiesel bleef afgelopen jaar steken op zo'n 5.000 ton. Volgens de Britse biodieselindustrie is dit het gevolg van de karige accijnsmaatregelen. Overigens wordt dit jaar een aanzienlijke productiestijging verwacht wanneer de voorziene extra capaciteit in gebruik wordt genomen.