EVD

09.03.2005

Afsluiting Hongaars-Nederlandse Matra pre-accessie projecten groots aangepakt
---

Op vrijdag 4 maart 2005 heeft in het Hongaarse parlementsgebouw te Boedapest het seminar Challenges of the European Union in Hungarian Rural Development' plaatsgehad. Aanleiding voor dit seminar was de afronding van twee projecten die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Directie Platteland en de Dienst Landelijk Gebied, de afgelopen drie jaar heeft uitgevoerd in het kader van het Matra Pre-accessie Projecten Programma (MPAP). Het MPAP wordt door de EVD uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eén van beide projecten betrof de ondersteuning van het Hongaarse ministerie van Landbouw bij het opzetten van een Hongaars landinrichtingsprogramma, het andere betrof ondersteuning bij de ontwikkeling van een landelijk gebied. Beide onderwerpen zijn gedurende de projectuitvoering verheven tot topprioriteiten in het regeringsbeleid van de recent aangetreden Hongaarse regering.

Dat beide onderwerpen en de Hongaars-Nederlandse samenwerking hoog op de Hongaarse agenda staan, werd bevestigd door zowel het aantal als het niveau van de aanwezigen. In de senaatszaal zaten zo'n 500 vertegenwoordigers van nationale, regionale en lokale overheden, die werden toegesproken door onder andere de Hongaarse premier, de minister van Landbouw en Rurale Ontwikkeling en de minister van Jeugd, Familie, Sociale Zaken, en Gelijke Behandeling. Dat ook aan Nederlandse zijde het onderwerp en de bilaterale samenwerking op hoge waarde worden geschat, werd bevestigd door de aanwezigheid van de secretaris-generaal van LNV, de directeur Platteland en de directeur van de Dienst Landelijk Gebied.

Secretaris Generaal Chris
Kalden
Aanwezige Nederlandse topambtenaren

Zowel de Hongaarse als de Nederlandse sprekers gaven aan dat plattelandsproblematiek geen nationale, maar een Europese aanpak vereist. Een Europese aanpak moet zich daarbij niet alleen richten op de ontwikkeling van de landbouw, maar ook op de creatie van werkgelegenheid, de garantie van goed onderwijs en natuurbeheer. Dat voor verdere samenwerking op deze terreinen tussen Nederland en Hongarije wederzijdse interesse en bereidheid is, is tevens expliciet benoemd. Ab van Ravestein die namens de EVD bij het seminar aanwezig was, heeft aangegeven dat de EVD zich graag inzet om deze overheid-tot-overheid samenwerking verder te ondersteunen via de instrumenten die de Nederlandse overheid daarvoor beschikbaar heeft.

Overigens bood het seminar tevens een gelegenheid voor meerdere Hongaarse partijen om de Landbouwraad in Hongarije, de heer Gabor die begin mei met pensioen gaat, te bedanken voor zijn inzet en verdiensten in en voor Hongarije.

Ab van Ravestein

Zie ook:
Pre-accession: Matra Pre-accession Projects Programme (MPAP)
---

Bron: EVD
Nummer: 120527

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 120527 bij de medewerker IPSonline (Esther Valstar of Cindy Mooiweer), e-mail IPSonline, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 85 31.