Ingezonden persbericht


Press release

Date
23 december 2004
Subject
Loting FIFA Wereldkampioenschap voetbal tot 20 jaar


Loting het FIFA WK Voetbal tot 20 jaar in Utrecht

De loting voor het FIFA Wereldkampioenschap voetbal tot 20 jaar zal op 6 maart 2005 plaatsvinden in Utrecht. Na een uitgebreide oriëntatie op de aanbiedingen van de steden Enschede en Utrecht, heeft de organisatie van het evenement, stichting NeXXt 2005, in samenspraak met de FIFA, haar voorkeur uitgesproken voor de Domstad. De loting, die wordt gecombineerd met een galadiner en een workshop voor delegaties van de deelnemende landen op 7 maart, zal plaatsvinden in het Irenegebouw van het Jaarbeurscomplex in Utrecht.

,,Wij hebben alle speelsteden de gelegenheid gegeven een bieding te doen op het gastheerschap voor de loting en de workshops", aldus toernooidirecteur Harry Been in een toelichting. ,,Uiteindelijk hebben Enschede en Utrecht zich daadwerkelijk aangemeld. Onze medewerkers hebben in de afgelopen weken de biedingen gedetailleerd bekeken en de voorgestelde locaties bezocht. Bij de beoordeling golden tal van criteria, zoals beschikbare ruimten voor het programma, bereikbaarheid, logistiek en financiële implicaties. Beide biedingen waren, hoewel onderling verschillend, zeer aansprekend. We waren in elk geval zeer ingenomen met de moeite die beide steden hebben genomen om ons zo goed mogelijk te bedienen. Dat we tenslotte voor Utrecht hebben gekozen heeft vooral te maken met de eisen die we aan de verschillende ruimten moeten stellen. We gaan er van uit, dat de loting in verschillende landen op televisie wordt uitgezonden en de productie daarvan stelt hele specifieke eisen aan de locatie. In Utrecht kunnen we, denken we, in dat verband toch het beste uit de voeten."

De loting voor het FIFA WK Voetbal tot 20 jaar is technisch gezien een verantwoordelijkheid van de FIFA. De wereldvoetbalbond stelt voor wat betreft de programmering, locatie en organisatie dan ook de nodige eisen. Het omgevende programma en de workshops zijn een verantwoordelijkheid van het lokale organisatiecomité.

De kaartverkoop voor het evenement is inmiddels gestart. Vanaf E 10,- krijgen voetbalfans in de groepsfase, de achtste finale en op de finaledag twee wedstrijden achter elkaar in één stadion te zien. Amateurverenigingen kunnen collectief kaarten met korting bestellen. Zij krijgen op elke bestelde kaart E 2,50 korting en maken dan bovendien kans op tien, twintig of dertig vrijkaarten voor wedstrijden van het Nederlands elftal tijden het WK 2006 in Duitsland. Clubs moeten hun kaarten voor 14 februari 2005 bestellen om in aanmerking te komen voor de actieprijzen.

Particulieren kunnen via de website www.fifa.com/wktot20 on line kaarten bestellen. Op deze website is tevens alle beschikbare informatie over het toernooi in het Nederlands te vinden.

Het FIFA WK Voetbal tot 20 jaar wordt verspeeld tussen 10 juni en 2 juli 2005 in zes Nederlandse steden: Kerkrade (openingswedstrijd), Tilburg, Doetinchem, Enschede, Emmen en Utrecht (finale). Aan het evenement, dat 52 wedstrijden omvat, doen 24 landen mee, waaronder het automatisch geplaatste gastland, Nederland. Dertien deelnemers moeten zich nog zien te plaatsen. De beste landen tijdens kwalificatietoernooien in Afrika (vaardigt vier landen af), Zuid-Amerika (vier), Noord- en Midden Amerika (vier) en Oceanië (één) completeren het deelnemersveld in januari 2005.