FloraHolland


Januari Februari Maart

---

FloraHolland in teken van vrouwendagen

FLORAHOLLAND (persbericht 02 mrt. 2005) - De komende weken vinden er drie belangrijke vrouwendagen plaats. Internationale Vrouwendag, Engelse Moederdag en Franse Grootmoederdag. Op FloraHolland is dit al duidelijk merkbaar. Bloemen zijn nog steeds een belangrijk cadeau om weg te geven aan vrouwen. De producten tulpen, rozen, chrysanten en lelies worden in alle landen het meest verkocht.

Dit jaar vallen Engelse Moederdag, Internationale Vrouwendag en Franse Grootmoederdag redelijk dicht op elkaar. Dit zorgt voor een enorme hausse op één moment, daar waar dit vorig jaar meer verspreid was. Op zondag 6 maart 2005 is het zowel Grootmoederdag in Frankrijk als Moederdag in Engeland. Vervolgens vindt op dinsdag 8 maart 2005 Internationale Vrouwendag plaats. Vanwege publiciteit in Rusland is deze laatste feestdag met name in dit land bekend, maar ook in diverse Oostbloklanden en Italië wordt deze dag gevierd.

Roze producten populair
Met name de grootbloemige rozen 'Grand Prix' en 'Ilios' zijn gewild bij de Russische consument. In de Oostbloklanden zijn juist de goedkopere soorten zoals 'Happy Hour' en 'Red Berlin' populair. Opvallend is de grote vraag naar roze producten voor Engelse Moederdag. Roze en witte violieren zijn interessant voor de Engelse markt en vormen traditioneel gezien een belangrijk onderdeel van het assortiment in Engeland. Middenprijzen op klok Naaldwijk schommelen tussen 0,50 en 0,60 per steel.

Ook tulpen, met name de cultivar 'Furand', zijn zeer populair in Rusland voor Vrouwendag. Op diverse dagen liep de middenprijs voor deze tulp zelfs op tot ongeveer 0,65 per steel. Een tendens is dat er grote partijen tulpen worden ingekocht. De pluischrysanten 'Anastasia' (wit), 'Zembla' (wit en crème) en 'Shamrock' (groen) hebben afgelopen week hoge prijzen gekend in de verkoop naar Rusland, met middenprijzen rondom 1,60 per steel. Groene en roze pluischrysanten zijn met name gewild in Engeland.

Vrouwendag vergelijkbaar met Valentijnsdag
In 2003 is er door het Productschap Tuinbouw in Hongarije voor het eerst een onderzoek gehouden onder mannen vanwege Vrouwendag. Daaruit bleek dat 99 procent van de Hongaarse mannen bekend is met Vrouwendag. Daarmee scoort de bekendheid met Vrouwendag gelijk aan die van Valentijnsdag. Het percentage kopers dat met Vrouwendag een bloemetje cadeau doet is zeer hoog en komt op 79 procent. Dit percentage bloemenkopers ligt aanzienlijk hoger met Vrouwendag dan met Valentijnsdag. Ook al zijn het alleen de mannen die met Vrouwendag bloemen kopen dan nog worden er meer bloemen met Vrouwendag gekocht dan met Valentijnsdag. Rood is de meest populaire kleur, gevolgd door wit, geel en roze. Rood is juist géén favoriete kleur met Engelse Moederdag.

Franse Grootmoederdag in opkomst
Op FloraHolland is de verkoop voor de Internationale Vrouwendag in Oostbloklanden en Rusland zo goed als voorbij. De komende dagen wordt er nog wel ingekocht voor de Engelse Moederdag, met mogelijk op vrijdag 4 maart aanstaande nabestellingen om aan de extra vraag te kunnen voldoen.
Langzaamaan begint Franse Grootmoederdagookinopkomsttekomen. Hoewel het aandeel van deze feestdag nog niet te vergelijken is met de andere vrouwendagen is het ook een belangrijke bloemendag (in opkomst). Ook hier zijn met name rozen en tulpen een belangrijk cadeau om weg te geven. Op de tribunes van, met name de vestigingen in Rijnsburg en Naaldwijk, is de laatste dagen merkbaar dat de verkoopgolf echter al aan het afnemen is.

Volgende week zullen de weersomstandigheden van grote invloed zijn op de algehele prijsvorming. Als het de komende dagen blijft sneeuwen in verschillende Europese landen dan zal dit het prijsbeeld zeker niet bevorderen. Echter, over enkele weken is het Pasen. Ook hiervoor zal de aanvoer weer toenemen en dit zal ook weer meer vraag met zich meebrengen.


---