TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

8 maart 2005

Homoseksuelen recht op adoptie

Tweederde (66%) van de Nederlanders meent dat het homoseksuelen wettelijk moet worden toegestaan kinderen te adopteren. De meerderheid van deze voorstanders vindt een huwelijk daarvoor geen voorwaarde: ook samenwonende of alleenstaande homo's zouden de mogelijkheid moeten hebben een kind te adopteren. Wel is 42 procent van de ondervraagden van mening dat het beter voor een kind is om een vader én moeder te hebben. Voorafgaand aan het kamerdebat van 9 maart 2005 over de openstelling van de Wet Opneming Buitenlandse Kinderen ter Adoptie (WOBKA) voor paren van gelijk geslacht, vroegen wij een steekproef van Nederlanders van 18 jaar en ouder naar hun mening over deze kwestie.

Van de homoseksuelen vindt 96 procent dat zij evenveel recht hebben op het adopteren van een kind; van de biseksuelen is dat 86 procent. Het grootste verschil tussen de groepen is dat heteroseksuelen vaker van mening zijn dat kinderen een vader en moeder nodig hebben (42%).
---

1 | Heteroseksuelen zijn het vaker eens met kritische stellingen over homoseksuelen

---

Hetero's Homo's Bi's Totaal
% % % %
Als adoptie door homoseksulen mogelijk wordt, zullen ontwikkelingslanden geen adoptiekinderen meer aan Nederland willen afstaan. 38 30 30 35
Homoseksuelen die kinderen adopteren zijn egoïstisch; ze denken en handelen niet in het belang van het kind. 21 5 15 16 Adoptie door homoseksuelen is niet goed, omdat een kind een vader en een moeder nodig heeft. 42 9 20 32
Kinderen die worden opgevoed door homoseksuelen hebben een grotere kans zelf ook homoseksueel te worden. 14 0 5 10
---

Voorlopig is de kinderwens van homoseksuelen nog gering: 22 procent van de homoseksuelen heeft kinderen (opgevoed) en 22 procent zou (nog) wel een kind willen. Bij heteroseksuelen is dat respectievelijk 67 procent en 36 procent. Als zij kinderen willen, zijn homoseksuelen meer aangewezen op adoptie dan heteroseksuelen: 31 procent van hen overweegt een kind te adopteren (tegen zeven procent van de heteroseksuelen).

C4903 | Methode: TNS NIPObase (CASI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 7 maart 2005. In totaal werden 669 hetero-, 239 homo- en 121 biseksuelen 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).