VPRO

'Vergrijzingsmaatregelen kabinet slecht voor emancipatie'

'Vergrijzingsmaatregelen kabinet slecht voor emancipatie'

Voorzitter emancipatiecommissie Tineke Lodders waarschuwt voor effecten kabinetsvoornemens

De maatregelen waarmee het kabinet de gevolgen van de vergrijzing wil opvangen, zullen slecht uitpakken voor de emancipatie van vrouwen. Dat zei de voorzitter van de Visitatiecommissie Emancipatie Tineke Lodders vanmorgen op Radio 1, in het VPRO-programma De Ochtenden. De 40-urige werkweek, de levensloopregeling, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, het zijn maatregelen die de 'ruimte om dingen te doen naast de zorgtaken opnieuw kleiner maken', aldus Lodders.

Volgens Tineke Lodders, oud-voorzitter van het CDA, is de 40-urige werkweek 'niet goed voor de emancipatie. De 36-urige werkweek vormt nu al een groot probleem voor jonge ouders om arbeid en zorg te combineren. Een langere werkweek vergroot het probleem.' De levensloopregeling, die indertijd juist is bedacht om het mensen gemakkelijker te maken arbeid en zorgtaken te combineren, zal vermoedelijk ook geen emancipatoir effect hebben.

Lodders in De Ochtenden: 'Vrouwen schieten er weinig mee op. Als je in deeltijd werkt, schiet het sparen voor die levensloopregeling ook niet op. In de meeste gevallen zal de regeling gebruikt worden om eerder te stoppen met werken'.

Ook de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die van burgers verlangt dat ze minder snel betaalde zorg zoeken en vaker een beroep doen op mantelzorg in de familiesfeer, werpt zijn licht vooruit. 'De ervaring is tot dusver dat wanneer mantelzorg toeneemt het effect weer eenzijdig een last legt bij vrouwen. Ook niet gunstig voor de emancipatie dus.'

Lodders leidt de in september door het kabinet ingestelde Visitatiecommissie Emancipatie, die de effecten van het emancipatiebeleid onderzoekt. 'Je ziet dat belangen elkaar gaan bijten. In dit geval het oplossen van de effecten van de vergrijzing en de emancipatie. Je krijgt er haast een moedeloos gevoel van, omdat je aldoor in dezelfde groef vervalt. Om de vergrijzing tegen te gaan wijkt de regering uit naar informele zorg. Je moet voorzichtig zijn met maatregelen die dit soort effecten oproepen.'


08 mrt 05 10:53