FloraHolland


Januari Februari Maart

---

Weekbericht vestiging Naaldwijk week 9

NAALDWIJK (8 maart 2005) -Snijbloemen
Deze week was Engeland nog goed in de markt. Op maandag werd nog flink ingekocht met een middenprijs van 0,31. De kleur roze was de hele week zeer gewild en ging in grote transacties van de hand. In de loop van de week zakte de prijzen geleidelijk naar 0,25 op donderdag. Door het slechte weer in Europa is de lokale productie in Zuid-Frankrijk; Italië en Spanje grotendeels weggevallen. De vraag naar bloemen zal hierdoor waarschijnlijk toenemen. Dit was de laatste dag van de week misschien al merkbaar, want de middenprijs eindigde op 0,278.

Grootbloemige Cymbidium,
De grootbloemige Cymbidium blijven goed aan de prijs al waren de metertakken deze week iets goedkoper. De middenprijs kwam uit op een stevige 3,51 beduidend hoger dan in 2004. Oostblok en Engeland bleven ondanks het slechte weer goed bestellen. De soorten die op kleur geveild werden trokken in de loop van de week wat aan . Met name de 'Alice Anderson' deed het goed met prijzen tot 7,40.

Kleinbloemige Cymbidium,
De vraag naar de kleinbloemige Cymbidium was deze week zeer goed te noemen. Bij een toch behoorlijke aanvoer bleef de prijs goed stabiel. De middenprijs kwam uit op 1,51 met als hoogste prijs 2,94. Een behoorlijk stuk hoger als vorig jaar

Grootbloemige roos
Deze week stond in het teken van de vraag voor Engelse Moederdag. Met name roze soorten scoorden goed. Vooral Aqua, Heaven, Milano en Dolce Vita deden het erg goed. Maandag begonnen we met een middenprijs van 41,5 ct. In de week zakte het iedere dat een paar centen, om vrijdag toch weer op te lopen naar 39,1 ct. Ondanks het extreem koude weer in Europa werden er toch goede prijzen gegeven. Met name vrijdag werd er nog volop voor Duitsland en Polen gekocht vanwege Internationale Vrouwendag. Vooral rood liep vrijdag op, Happy Hour werd bijna 1,00 voor betaald.

Tulp
In week 9 was de vraag erg goed in verband met de Engelse moederdag. Ten opzichte van week 9 in 2004 kwamen er weer flink meer stuks voor de klok,
waarbij de middenprijs ook weer hoger uitkomt dan zelfde week vorig jaar.

Cijfers
Aantal stuks week 9-2005 = 6.994.170 stuks
Aantal stuks week 9-2004 = 5.210.390 stuks
Groei aantal stuks week 9-2005 t.o.v. week 9-2004 = +34,2 procent

Middenprijs week 9-2005 = 15,3ct
Middenprijs week 9-2004 = 14,8ct
Groei middenprijs week 9-2005 t.o.v. week 9-2004 = +0,5ct

Planten
Groene planten
Afgelopen week ontstond op dinsdagochtend een behoorlijke val in de prijzen. Reden hiervoor was dat de vraag van de Engelse markt helemaal weg viel. Verder is het in heel Europa zo koud dat de straathandel ook helemaal achterover ligt.
In verhouding doen grote groene planten het zo slecht nog niet. Vooral de Pachira's werden vrij aardig opgepakt. De prijzen van Howea's liggen, ten opzichte van vorig jaar, ook wat hoger, wat zeer waarschijnlijk te wijten valt aan het feit dat een grote Howea kweker uit Aalsmeer zo goed als leeg is. De markt zal wel weer moeten wennen aan de oorspronkelijke prijzen, maar het is klimmend. Ook grote bijzondere planten worden goed opgepakt. Een typisch voorbeeld is de Bonsai. Uiteenlopend van 1 tot 1,5 meter op grote keramieken schalen. Deze gingen tot 95,00 per exemplaar. Hieruit valt toch te leiden dat bijzondere dingen nog goed opgepakt worden en dat de massa productie in moeilijkere tijden eerder lijdt

Tuinplanten
In het eerste gedeelte van week 9 is de verkoop van de tuinplanten niet zo slecht geweest.
Het zijn voornamelijk de producten die bestand zijn tegen winters weer, die qua prijsvorming
redelijk stand hebben gehouden.
Producten zoals viool, Bellis, Arabis, Erysimum hebben behoorlijk ingeleverd. De Primula acaulis laat een grillig prijsverloop zien. Op goede dagen is de gemiddelde prijs ronde de 0.40 en op de minder goede dagen ligt de prijs tegen de minimumprijs. Rhododendron wordt ook weer mondjesmaat aangevoerd. De meeste aanvoerders kiezen ervoor om deze planten voor te trekken, zodat kopers er al enkele bloemen op de planten hebben. De prijsvorming van Rhododendron is nog niet op niveau.
Buxusbollen, piramide en bosjes, mits van goede kwaliteit blijven goed gewaardeerd.
Door stevige aanvoer van de bol-op-pot producten blijft het moeilijk om deze groep op een goede manier van de hand te doen. Het zijn vooral hyacinten die het meest te lijden hebben. Narcis-op-pot is in alle soorten en maten te koop, helaas in te grote aantallen om een goede prijs te kunnen realiseren. Door een schraal aanbod is de lelie-op-pot qua prijsvorming een positieve uitzondering in de bol-op-pot veilgroep. Vooral de soorten die witte bloemen dragen, met vier of meer stelen op de pot kunnen rekenen op een goede prijs. Ook Zanthedesia-op-pot wordt zeer redelijk gewaardeerd. In de loop van week 9 hadden we te maken gehad met hevige sneeuwval in Nederland. Op zich uniek, maar met nadelige gevolgen voor de handel in potplanten. Waar het de afgelopen weken in met name de belangrijke exportlanden het weer parten speelde, is het in ons land nu ook raak. Dit heeft tot gevolg dat veel productgroepen het moeilijk zullen gaan krijgen.
Kortom het gezegde 'Het weer is de koopman' gaat zeker op als het gaat om de daghandel van potplanten.

Bloeiende planten
De week begon op maandag prijstechnisch vrij gunstig, wat ongetwijfeld te maken had met de
Engelse moederdag en de Franse grootmoederdag. Maar naarmate de week vorderde begon de kooplust toch wat af te zwakken door de sneeuw en het (koude) weer. Met name op woensdag en donderdag stonden de prijzen sterk onder druk.
Ging op maandag de 17 cm Anthurium nog grif voor 4,25 - 4,50 van de hand, op woensdag en donderdag werd deze voor een krappe 3,50 verhandeld. De aantallen aangevoerde Spathiphyllum zijn ten op zichtte van de vorige week sterk gestegen, en dit in combinatie met het slechte weer deed de prijsvorming geen goed. Ook de aanvoer van Azalea was sterk gestegen, wat de prijsvorming voor dit product (die toch al onder druk stond) geen goed deed.
De chrysantenprijzen waren vrij stabiel met prijzen rond de 0,51 voor de 12 cm. De schalen (23 cm) werden voor gemiddeld 1,85 - 1,95 verkocht.


---