Inspectie Werk en Inkomen

Kwaliteit keuringen liften en kranen onder druk

Keurders nemen onvoldoende maatregelen tegen marktdruk

De kwaliteit van periodieke keuringen van liften en hijskranen staat onder druk door grote concurrentie op de keuringsmarkt. Certificatie- en keuringsinstellingen (cki's) op die werkvelden concurreren met elkaar op prijs, keuringsduur en klantvriendelijkheid. De cki's doen onvoldoende om de kwaliteit van de keuringen te waarborgen. De druk is het grootst bij de keuring van hijskranen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde rapporten 'Hoog spel; een onderzoek naar effecten van liberalisering van de keuringsmarkt op de kwaliteit van keuringen van liften en hijskranen' en 'Onafhankelijkheid bij periodieke liftkeuringen'.

Cki's voor hijskranen ervaren de grootste marktdruk van hun concurrenten. De liftkeurders staan vooral onder druk van enkele grote afnemers, zogenoemde liftenfirma's. Omdat de liftkeurders voor een steeds groter deel van hun omzet afhankelijk worden van die grote firma's, komt hun onafhankelijkheid in het geding. De cki's in de werkvelden liften en kranen zijn zich bewust van de bedreigingen voor de kwaliteit van de keuringen, maar doen niet genoeg om de ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Ze werken onvoldoende samen. Dat komt vooral door een gebrek aan onderling vertrouwen. De inspectie is van mening dat de cki's onvoldoende duidelijke uitvoeringsnormen hebben vastgesteld.

Sinds eind jaren negentig wordt, onder invloed van Europese regelgeving, de verlening van certificaten voor arbeids- en productveiligheid opengesteld voor verschillende aanbieders. In 1997 werd de keuringsmarkt voor hijskranen geliberaliseerd, in 2001 de markt voor liftkeuringen. Ten tijde van het onderzoek had de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op beide markten vier instellingen aangewezen als certificatie- en keuringsinstelling. Op de keuringsmarkt voor liften is dat nog steeds zo. Op de markt voor kranen zijn inmiddels zeven cki's actief.

persbericht IWI, 8 maart 2005