Gemeente Ede

nummer 44 / Ede, 8 maart 2005

Ede test Sonem

Gemeente Ede maakt de balans op

De gemeente Ede startte vorig jaar in samenwerking met leverancier TPA een test met Sonem-apparatuur. Sonem maakt het mogelijk voor de hulpdiensten om door middel van sirenes de verkeerslichten te beinvloeden. Met deze test werd onderzocht of hulpvoertuigen sneller en veiliger ter plaatse konden zijn. Na een testperiode van bijna een jaar trekken de gemeente en de brandweer de conclusie dat de verkeersregelinstallaties in Ede definitief niet uitgerust worden met Sonem.
Sinds 26 april 2004 is de verkeersregelinstallatie Klinkerbergerweg/Ericalaan voorzien van Sonem. Sonem bestaat uit twee microfoons en een ontvangstkastje. Indien Sonem een sirene herkent wordt er vervolgens een ingreep in de verkeersregeling gegeven ten gunste van de voertuigen van de hulpdiensten.

Varianten
In de afgelopen periode zijn twee varianten getest:


- bij herkenning van de sirene de doorgaande route op groen, overige rood.

Deze optie is als eerste getest en al snel bleek dat dit tot gevaarlijke situaties leidde. De voertuigen die groen hadden bleven stilstaan in plaats van dat ze door reden. De hulpvoertuigen moesten vervolgens tegen het verkeer inrijden.


- bij herkenning van de sirene alle richtingen rood.

Deze variant is voor dit kruispunt het beste. Iedere weggebruiker weet waar hij aan toe is. De hulpvoertuigen kunnen vervolgens wel op de andere weghelft, tegen het verkeer in, het kruispunt passeren.

Geluidsniveau
De herkenning van de sirenes bleek na enkele maanden het grote probleem te zijn. Het Sonem-systeem komt uit Amerika. Er is een groot verschil tussen de Amerikaanse- en Nederlandse sirenes. Met name het geluidsniveau bleek het grote probleem te zijn. In Nederland is de hoogte van de sirene beperkt vanwege de Arbo-normen. Hierdoor moet het niveau van geluidsherkenning naar beneden worden bijgesteld. Sonem bleek hierdoor steeds meer moeite te krijgen om tussen alle geluidspieken de sirene te herkennen. Het aantal onterechte ingrepen kwam hierdoor boven de 25% te liggen. Diverse aanpassingen van de fabrikant hebben niet geleid tot een correct werkend systeem.

Hoe nu verder ?
Na een jaar testen is besloten niet verder te gaan met Sonem. Dit betekent dat de gemeente Ede de VRIs niet uitrust met Sonem. De apparatuur wordt door de fabrikant verwijderd. De gemeente hoeft geen kosten te betalen, omdat de uitkomsten van de test onvoldoende zijn.
---