Gemeente Gouda


inspraakreacties leiden niet tot ander besluit over tracé zuidwestelijke randweg (08/03/2005)

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda en de gemeente Ouderkerk hebben op 8 maart 2005 kennisgenomen van de inspraakreacties. De inspraak heeft niet tot wijziging van inzichten geleid. Het voorkeurstracé blijft alternatief 3. De beide colleges hebben de aanvulling op de MER (milieu-effectrapportage) en het ISP(intergemeentelijk structuurplan) voor de Zuidwestelijke Randweg (ZWR) definitief vastgesteld.

Van 23 november tot en met 21 december zijn de MER en het ISP ter inzage gelegd op verschillende locaties in de beide gemeenten. Er waren veel reacties over de toekomstige verkeerssituatie en de vervoersstromen en het (toekomstige) bedrijventerrein. De colleges van burgemeester en wethouders hebben een verslag gemaakt waarin de ingekomen reacties staan vermeld. Dit eindverslag wordt voorgelegd aan de gemeenteraden van Ouderkerk en Gouda. In maart en april buigen gemeenteraden en raadscommissies zich over de MER en het ISP. Na goedkeuring in de raad van Gouda en tenslotte in de raad van Ouderkerk op 28 april 2005 ontvangen alle insprekers een antwoord op hun schriftelijke reactie en wordt het project overgedragen aan de Provincie Zuid-Holland.

volgende fase
De provincie gaat aan de slag met het ontwerp en de realisatie van de Zuidwestelijke Randweg. In deze vervolgfase zullen nog diverse details van het wegontwerp nader worden onderzocht. De randweg steekt de Hollandsche IJssel over bij het Sluiseiland en loopt via de zelling in het buitendijkse gebied via de AWZI naar de Schoonhovenseweg. Met de definitieve keuze van het tracé en het maken van goede sluitende financiële afspraken lijkt het eind nu echt in zicht van dit langdurige besluitvormingstraject. Onder voorbehoud dat de gemeenteraden van Ouderkerk en Gouda positief besluiten.

achtergrond
Het project Zuidwestelijke Randweg Gouda heeft een complexe voorgeschiedenis. Er zijn vele belangen mee gemoeid en veel partijen hebben in voorgaande periode stelling genomen en uitgesproken standpunten ingenomen ten aanzien van de varianten. Ondanks deze uitgesproken voorkeuren is er wel een breed besef dat er zo spoedig mogelijk een oplossing moet komen voor de zeer problematische verkeersafwikkeling van en naar de Krimpenerwaard.

Na de inspraak in de periode februari/maart 2003 op een eerdere versie van het MER en ISP is door de stuurgroep ZWR besloten een aanvulling op het MER te maken en het ISP waar nodig aan te passen aan het nieuwe voorkeursalternatief. Het concept aanvulling MER en het ontwerp ISP Veerstalblok zijn in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 21 september 2004 vastgesteld en ter kennis gebracht van de commissie VROM. De stukken zijn vrijgegeven voor inspraak en advisering door de Provinciaal Planologische Commissie en toetsing door de Commissie voor de milieueffectrapportage. In november en december 2004 hebben beide documenten ter inzage gelegen op verschillende locaties in Ouderkerk en Gouda. Op 2 december is een informatieavond gehouden in het dorpshuis in Gouderak.


-- einde bericht --