Persbericht Projectbureau Energie 2050


`s-Hertogenbosch 09-03-2005
Onno Hoes reikt energieprijs uit voor project Klimaatlandschap

Regio Breda wint Brabantse Energieprijs 2004

Op woensdag 9 maart reikte gedeputeerde Onno Hoes de Brabantse Energieprijs uit aan Milieu en Afval Regio Breda (MARB) tijdens het Brabants Energietheater in het Brabantse provinciehuis. Projectleider Sjaan van den Heuvel nam de prijs namens MARB in ontvangst.

De jury met vertegenwoordigers van de provincie Noord-Brabant, SenterNovem en Energie 2050 nomineerde drie kanshebbers. Ten eerste Samenwerkingsverband Regio Eindhoven die in het project DE-Regio, waar het enkele enthousiaste wethouders lukte om negentien gemeenten enthousiast te krijgen voor samenwerking op het gebied van duurzame energie. Ook het Paleiskwartier in s-Hertogenbosch, waar een oud bedrijventerrein werd omgevormd tot een duurzame woon-werkomgeving, kreeg een eervolle vermelding. Maar de prijs ging deze keer naar het project Klimaatlandschap van Milieu en Afval Regio Breda, waar de inzet van windenergie en bio-energie deel uitmaakt van de plattelandsontwikkeling.

In haar rapport roemde de jury de gecombineerde aanpak van windenergie en biomassa. Vernieuwend noemde de jury de gedachte om een deel van de winst uit de windenergieparken in te zetten om de financieel minder rendabele biomassaprojecten mogelijk te maken. De aandacht die er in het project is voor landschap, natuurwaarden en sociaal-economische ontwikkeling laat volgens de jury zien dat duurzame energie niet op zichzelf staat, maar uitstekend kan aansluiten bij actuele themas als de herinrichting van het platteland.

De Brabantse Energieprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich het actief inzet voor duurzame energie of energiebesparingsprojecten in Noord-Brabant. De winnaar moet een inspiratiebron zijn voor de omgeving en een voorbeeld voor navolging. De prijs bestaat uit een bronzen kunstwerk, ontworpen en uitgevoerd door de Tilburgse kunstenares Tine van de Weyer. Eerder ging de prijs onder anderen naar snoepgoedfabrikant Van Melle, woningbouwvereniging Wonen Midden Brabant en wethouder Ger van den Oetelaar uit Boxtel.