Ingezonden persbericht


Amnesty International Filmfestival opent met Oscar-genomineerd 'Hotel Rwanda' Gala in Tuschinski

Het 7e Amnesty International Filmfestival opent dit jaar op 9 maart met een speciaal Amnesty International Hotel Rwanda Gala in het Pathé Tuschinski theater te Amsterdam. Het festival wordt geopend door actrice Katja Schuurman. Terry George, regisseur van de met drie Oscars genomineerde openingsfilm Hotel Rwanda is één van de speciale gasten die de voorstelling bijwonen. Ook de hoofdpersoon, op wiens verhaal de film gebaseerd is, zal te gast zijn.
Het Amnesty International filmfestival vindt plaats van woensdag 9 maart tot en met zondag 13 maart. Tijdens het festival zijn in De Balie en het Filmmuseum Cinerama/Calypso in Amsterdam circa vijfentwintig geëngageerde speelfilms en documentaires over mensenrechten en menselijke waardigheid te zien.
Bovendien is een groot aantal regisseurs en speciale gasten aanwezig om toelichting te geven op de films en de onderwerpen die deze aankaarten.

Rwanda
In de openingsfilm Hotel Rwanda (Terry George, VS 2004) speelt een cast van internationale sterren als Don Cheadle, Nick Nolte, Sophie Okonedo en Joaquin Phoenix. Honderden overlevenden van de genocide hebben de moed gehad de gebeurtenissen als figurant na te spelen. De film heeft Oscarnominaties voor de categorieën beste acteur, beste vrouwelijke bijrol en beste scenario. De film vertelt het waargebeurde verhaal van hotelmanager Paul Rusesabagina tijdens de Rwandese genocide van 1994. Terwijl de Tutsi's massaal worden vermoord, biedt de Hutu Rusesabagina in zijn hotel onderdak aan honderden Tutsi-vluchtelingen en redde zo meer dan duizend mensen.
De openingsavond wordt gepresenteerd door Anouscha Nzume en zangeres Wende Snijders treedt op. Een deel van de opbrengst van het Film Gala is bestemd voor een Amnesty-radioproject in Rwanda en buurlanden Burundi en de Democratische Republiek Congo. Hotel Rwanda is na de openingsavond nog twee keer als reguliere voorstelling te zien tijdens het festival. De documentaires The Last Just Man (Steven Silver, Canada 2001) en Shake Hands with the Devil: the Journey of Roméo Dallaire (Peter Raymond, Canada 2004) belichten de Rwandese genocide vanuit het gezichtspunt van VN-generaal Roméo Dallaire. Na de eerste vertoning van Shake hands with the Devil vindt een debat plaats waarbij regisseur Peter Raymond aanwezig is. Deze film was eerder genomineerd voor de Amnesty International-DOEN Award.

Vluchtelingen
Another African Story (Emanuele Piano, Italië 2004) brengt de problemen in Darfur in beeld. Deze worden toegelicht in een discussie met onder andere Emanuele Piano.
Story Undone (Hassan Yektapanah, Iran/Ierland/Singapore 2004) won dit jaar op het Filmfestival Rotterdam de Amnesty International-DOEN Award. De film gaat over twee filmmakers die een reportage maken over illegale migratie en mensenhandel in Iran. Wrange humor, surrealisme en veel engagement in deze film over een film.
In Seoul Train (Jim Butterworth, VS 2004) is te zien hoe Noord-Koreaanse vluchtelingen met gevaar voor eigen leven de grens met China proberen over te steken. Prominent onderzoeker naar mensenrechtenschendingen en Noord-Korea kenner David Hawk levert commentaar.
26.000 Gezichten is een verzameling korte portretten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het is een initiatief van een groep van zo'n honderd Nederlandse regisseurs die de uitgeprocedeerde asielzoekers een gezicht willen geven.

Verzoening
Back To Bosnia (Sabina Vajraca, Verenigde Staten 2004) is een meeslepende documentaire over het gezin Vjaraca dat, ooit op de vlucht voor het etnische geweld, terugkeert naar Bosnië.
Deacon of Death (Jan van den Berg, Nederland 2004) won een Gouden Kalf tijdens het Nederlands Filmfestival. De film brengt een persoonlijke zoektocht van een dertigjarige vrouw in beeld die is gericht op de verwerking van het Rode Khmer bewind in Cambodja. De Cambodjaanse Sok Chea was als klein meisje getuige van de moord op haar familie. In de documentaire gaat de vrouw op zoek naar de man die verantwoordelijk was voor de moord. Cinema Delicatessen brengt de film uit, hij is tijdens het Amnesty International Filmfestival te zien in verschillende Nederlandse theaters.
Forgiveness (Ian Gabriel, Zuid-Afrika 2004) is de eerste Zuid-Afrikaanse film over de verzoeningspolitiek van na de apartheid. Deze indrukwekkende film won de Human Rights Award van het filmfestival in Locarno en werd genomineerd voor een Gouden Luipaard. Regisseur Ian Gabriel is aanwezig.

Andere hoogtepunten
Beautiful City (Asghar Farhadi Iran 2004) is een onderhoudend drama dat een beeld schetst van het Iraanse juridische systeem en het fenomeen van bloedwraak. Regisseur en scenarioschrijver Asghar Farhadi levert een sterke film af, niet alleen vanwege de inhoud, maar ook vanwege acteerprestaties van de hoofdrolspelers en de indrukwekkende, realistische fotografie. In Moolaadé (Ousmane Sembene, Senegal 2004) beschermt een vrouw in een klein dorpje in West-Afrika vier jonge meisjes tegen de bevolking die de meisjes wil besnijden. De film won onder andere de Un Certain Regard Award in Cannes.
A Decent Factory(Thomas Balmès) volgt Nokia, de grootste producent van mobiele telefoons, op een zoektocht naar verantwoord ondernemen. Hij gaat mee naar toeleveranciers in China en registreert het ongemak bij de Britse managers, die op het slappe koord tussen wet en winst balanceren. Na vertoning volgt een debat over verantwoord ondernemen. Private (Saverio Constanzo, Italië 2004) is een spannend, persoonlijk verhaal over de verhouding tussen een Palestijnse familie en Israëlische soldaten gebaseerd op een waar gebeurd gegeven. De documentaire laat zien hoe de huidige situatie is in Palestina's bezette gebieden, zonder daarbij al te veel politieke kwesties centraal te stellen. Two Hands (Fabio Wuytack, België 2004) is een korte documentaire over het verdriet, maar ook de hoop van een hartchirurg in de bloedige intifada. Turtles can fly (Bahman Ghobadi, Irak/Iran 2004) won dit jaar de publieksprijs op het Rotterdams Filmfestival.Een aangrijpende film over kinderen in een klein bergdorpje in Irak.
De film Brothers (Susanne Bier, Denemarken 2004) eindigde op de tweede plaats van de publieksprijs van het International Film Festival Rotterdam. Een Deense militair verdwijnt op vredesmissie in Afhanistan. Een onbespreekbare, traumatische gebeurtenis heeft verstrekkende gevolgen voor zijn familie.

Gasten

- Regisseur Terry George en hoofdpersoon Paul Rusesabagina van Hotel Rwanda .

- Regisseur Peter Raymond van Shake hands with the Devil.
- Regisseur Ian Gabriel van Forgiveness.

- Regisseur Jan van den Berg van Deacon of Death.
- Regisseur Victor Dashuk van Belarussian Decameron. -Regisseur James Brabazon van Liberia: an uncivil war
- Regisseur Sabina Vajraca van Back To Bosnia.
- Regisseur Emanuele Piano van Another African Story


- David Hawk, prominent mensenrechten-researcher voor de VN, de VS en Amnesty International. Deed onderzoek in Cambodja, Rwanda en Noord-Korea. Hij bracht een rapport uit over Noord-Koreaanse (politieke) gevangenen.
- Mevr. Ephi, directeur van Flower Atjeh, een vrouwenorganisatie uit Atjeh, het zwaarst getroffen gebied door de tsunami. De klap van de natuurramp kwam bovenop het lijden van vrouwen in dat gebied, die in het 28 jaar durende conflict veelvuldig het slachtoffer zijn geworden van geweld, waaronder marteling en verkrachting. Medewerksters van Flower Atjeh worden regelmatig bedreigd. NOS-verslaggever Step Vaessen maakte een portret van haar.

- Christopher Avery, directeur van 'Business & Human Rights', die een nieuwe website lanceert na vertoning van A Decent Factory.

Website Filmfestival
Het volledige programma van het Amnesty International Filmfestival wordt in februari bekend gemaakt. Actuele informatie is te vinden op www.amnesty.nl/filmfestival.

= = = = = =

Noot aan de redactie -