Universiteit Maastricht

28 februari 2005
Kunstroof: een complex rechtsgebied
Gastlezingen Julian Radcliffe (directeur Art Loss Register) en Alexander Goepfert (advocaat)

Jaarlijks wordt wereldwijd voor ongeveer 150 tot 200 miljoen euro aan kunst ontvreemd, en slechts 15 tot 20% daarvan wordt weer teruggevonden. In maart, tijdens en vlak na de TEFAF, komen twee gezaghebbende deskundigen op het gebied van kunstroof naar Maastricht om een lezing te geven over dit onderwerp.

Julian Radcliffe, directeur van het Londense Art Loss Register, zal op 9 maart spreken over de oorsprong en de rol van het Art Loss Register (Provenance and the Role of the Art Loss Register). Radcliffe heeft plannen om een Amsterdamse dependance van zijn bureau voor opsporing van gestolen kunst op te richten en hij heeft uitgesproken opvattingen over Nederland als walhalla voor de gestolen kunst. Dr. Alexander Goepfert, advocaat bij het kantoor Freshfields Bruckhaus Deringer in Düsseldorf, geeft op 16 maart een lezing over de zaak Liechtenstein-Duitsland. Goepfert vertegenwoordigt Liechtenstein voor het Internationale Gerechtshof in haar aanklacht tegen de Duitse staat waarbij de confiscatie van kunstwerken van staatsburgers van Liechtenstein in Tsjechië tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelt.

De lezingen worden georganiseerd in het kader van het keuzeblok Law and Art: The free movement of cultural property. De lezingen staan echter open voor iedereen die in dit onderwerp geïnteresseerd is. Na afloop van de lezingen is er ook ruimte voor discussie met de sprekers. De lezingen vinden plaats op resp. 9 en 16 maart om 14:30 in de Statenzaal van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Bouillonstraat 1-3.

Noot voor de pers:
Julian Radcliffe en Alexander Goepfert zijn na de lezingen beschikbaar om de pers te woord staan.
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Katja Lubina, tel. 043 3883008 , e-mail k.lubina@IR.unimaas.nl De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl.Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.