FNV

Corus toch bereid om serieus te praten over nieuwe cao

Corus IJmuiden gaat in op de dringende oproep van de vakbondsleden bij het staalbedrijf om nu serieus te gaan onderhandelen over een nieuwe cao. Maar FNV Bondgenoten wil sneller om de tafel dan de werkgever. "Wij zijn blij dat de directie op alle onderwerpen tot een inhoudelijke afronding wil komen", zegt vakbondsbestuurder Jos Duijnhoven, "maar de besluitvormende stakingsvergaderingen van 17 maart gaan gewoon door."

Corus heeft voorgesteld 9 en 16 maart verder te praten. Maar dat vindt Duijnhoven te laat. Hij stelt 7 en 8 maart voor.

De werknemers zijn geïrriteerd over de houding van hun werkgever. Daardoor is de actiebereidheid onder de vakbondsleden al erg hoog. Duijnhoven: "Zeker nu het bedrijf geld als water verdient, is het niet te bevatten waarom de directie op geen enkel punt wil meewerken aan een nieuwe cao."

FNV Bondgenoten schortte de onderhandelingen na de vierde ronde op om zijn leden te raadplegen. De staalproducent weigerde een loonbod te doen en kwam zelfs met verslechteringen op de proppen. "Helaas kunnen we niet anders dan concluderen dat Corus willens en wetens het overleg frustreert", zei Duijnhoven toen. "Je jaagt de medewerkers tegen je in het harnas als je pertinent weigert ook maar enig loonbod te doen."

Op alle belangrijke onderwerpen blijft Corus bot en afwijzend. Zo wil de werkgever ook geen pensioenregeling vanaf 62 jaar, geen hogere uitkering dan 70 procent in het tweede ziektejaar en geen bijdrage geven aan een levensloopregeling.

Hieronder is een uitleg over de pijnpunten in de cao-onderhandelingen op te halen.
Attachments:
uitleg CAO Corus.doc