Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, maart 2005

BOEKENWEEK IN MAASLANDSE BIBLIOTHEKEN

Van woensdag 9 tot en met zaterdag 19 maart is het weer Boekenweek. Elf dagen lang staan de bibliotheken en boekhandels in het teken van het landelijke motto: Spiegel van de Lage Landen, boeken over onze geschiedenis.

Bibliotheekbezoekers kunnen meedoen aan een speciale Boekenweektest; zolang de voorraad strekt worden er gratis boekjes uitgedeeld met leesfragmenten over de Nederlandse geschiedenis voorzien van tekeningen van Joost Swarte en in de bibliotheken zijn diverse collectiepresentaties ingericht.

Op maandag 14 maart is schrijfster Rosita Steenbeek te gast in Oss en op dinsdag 15 maart zal Marijke Hilhorst een lezing geven in de Bibliotheek Schaijk.

Gratis Boekenweektest voor bibliotheekleden

Voor het vierde jaar delen bibliotheken tijdens de Boekenweek een cadeautje uit aan de leners in de vorm van een boekje. Elf fragmenten uit boeken over de Nederlandse geschiedenis zijn voorzien van illustraties. De illustraties zijn gemaakt door de Nederlandse tekenaar Joost Swarte (Heemstede, 1947), één van de grondleggers van de undergroundstrip in Nederland. Momenteel worden zijn tekeningen gepubliceerd in The New Yorker en Humo. Naast tekenaar is Joost Swarte ook actief als architect en ontwerper.

Joost Swarte tekent onze geschiedenis boekomslag/cover

Aan de tekeningen is een landelijke wedstrijd verbonden, waarbij onder de goede inzenders boekenbonnen worden verloot. Daarnaast maakt men kans op alle elf boeken uit de test.

Collectiepresentaties en tentoonstellingen

In verschillende Maaslandse bibliotheken zijn speciale presentaties ingericht van boeken die te maken hebben met de Nederlandse geschiedenis. Het gaat bijvoorbeeld om historische romans, biografieën, maar ook boeken over het koningshuis, politiek, kunst, architectuur en Nederlands-Indië. Voor belangstellenden is het Boekenweekmagazine verkrijgbaar waarin talloze boeken over het thema van de Boekenweek worden beschreven.

In de Bibliotheek Oss is een tentoonstelling ingericht van oude porseleinen elektra voorwerpen, verzameld door Frans van der Vleuten uit Asten. Het zijn hoofdzakelijk onderdelen uit de periode rond 1920 tot 1940 zoals (licht)schakelaars en fittingen.

Lezingen

Op maandag 14 maart vertelt Rosita Steenbeek over haar romans. De lezing vindt plaats om 20.00 uur in zaal De Linck in Oss. Toegangskaarten à 6,50 zijn te koop in de Bibliotheek Oss en boekhandel Derijks. Op dinsdag 15 maart geeft Marijke Hilhorst om 20.00 uur in de Bibliotheek Schaijk een lezing over haar boek De vader, de moeder & de tijd. Toegangskaarten à 5,- zijn te koop in de Bibliotheek Schaijk

Uitsluitend verkrijgbaar in de boekhandel:

* Het Boekenweekgeschenk Zomerhitte van Jan Wolkers.

Cadeau bij aankoop van tenminste 11,50 aan Nederlandstalige boeken en
* Het Boekenweekessay Moederlandse geschiedenis van Henk van Os,

te koop voor 2,50.

Einde persbericht.