Gemeente Sint-Oedenrode


Persbericht ondertekening Convenant Jeugdhulpverleningsnetwerk Sint-Oedenrode

Op 9 maart a.s. om 11.00 uur wordt het Convenant Jeugdhulpverleningsnetwerk Sint-Oedenrode ondertekend. Dit zal plaatsvinden in de `nieuwe raadzaal' van het gemeentehuis in Sint- Oedenrode. In totaal ondertekenen 18 instellingen die werkzaam zijn in relatie tot de jeugdzorg/hulpverlening (zie bijlage 1).

Door ondertekening van het convenant bevestigen de organisaties dat zij een bijdrage willen leveren aan de structuur voor de jeugdhulpverlening in Sint-Oedenrode (zie schematisch overzicht in bijlage 2). Zij nemen allemaal deel aan het beleidsnetwerk jeugdhulpverlening, dat tweemaal per jaar plaatsvindt onder regie van de gemeente. De rol van het beleidsnetwerk is tweeledig. Algemene signalen van het jeugdhulpverleningsnetwerk en de `vindplaatsen' komen ter sprake, zodat de organisaties naar aanleiding daarvan hun beleid kunnen aanpassen. Daarnaast kunnen beleidslijnen van het beleidsnetwerk worden uitgezet naar de uitvoerende instanties en het jeugdhulpverleningsnetwerk.

Jeugdhulpverleningsnetwerk
Onlangs is het jeugdhulpverleningsnetwerk van start gegaan. Alle instanties die met kinderen te maken hebben kunnen signalen krijgen dat het niet goed gaat met een kind. Het is nu mogelijk om de signalen aan te melden bij het jeugdhulpverleningsnetwerk.

Doelstelling
De doelstelling van het jeugdhulpverleningsnetwerk is om problemen bij kinderen zo vroeg mogelijk te signaleren. Zo kan snel worden gekomen tot een passend hulpaanbod. Voor jongeren aan wie hulp wordt geboden kan de hulpverlening beter worden afgestemd. Op die manier kan worden voorkomen dat er overlap van het hulpaanbod plaatsvindt.

Doelgroep
De doelgroep zijn kinderen van 0 tot 18 jaar met problemen thuis, op school of op straat. Ook wordt aandacht gegeven aan problemen met politie/justitie, verslaving, relaties en gezondheid.

Deelnemers
De hulpverleningsinstanties die deelnemen aan het jeugdhulpverleningsnetwerk zijn Stichting Maatschappelijk Werk Dommelregio, met mevrouw E. de Beer als coördinator van het netwerk, GGD, de zorgcoördinator van het basisonderwijs, Stichting Thuiszorg, de maatschappelijk werker op het Fioretti College en de medewerker van het Jeugd Preventie Project. Zij komen één keer in de vier tot zes weken bijeen.

Privacy
Uitgangspunt is dat, voordat een situatie wordt besproken, toestemming wordt gevraagd aan de ouders en/of de jongeren. Soms wordt ook een situatie anoniem besproken. Om de privacy van de kinderen, jongeren en ouders te waarborgen, is een privacyprotocol van kracht, dat door iedereen op verzoek kan worden ingezien.

---