Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

7-3-2005

Op 10 maart vergaderen in Brussel de Europese milieuministers. Belangrijke onderwerpen van deze vergadering zijn de voorbereiding voor de Voorjaarsraad en het klimaatbeleid na 2012. Op 9 maart wordt de agenda van de milieuraad in de Tweede Kamer besproken.

Clean, Clever, Competitive
Op de milieuraad worden conclusies aangenomen ter voorbereiding van de Voorjaarsraad (22 en 23 maart). Tijdens de Voorjaarsraad spreken de regeringsleiders over de zogeheten Lissabonstrategie die tot doel heeft om van Europa de meest competitieve economie te maken. De milieuministers willen de Europese regeringsleiders de boodschap meegeven dat eco-innovaties daar positief aan bijdragen, omdat ze economische groei en werkgelegenheid bevorderen. Eco-innovaties leiden immers tot minder energie- en grondstoffengebruik, besparen bedrijven dus geld en zorgen bovendien voor nieuwe producten en afzetmarkten. Om eco-innovaties te stimuleren zijn snelle acties nodig, zoals groen overheidsaankopen, internalisering van milieukosten en afschaffen van niet duurzame subsidies. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op het rapport-Kok en eerdere conclusies van de milieuraad over het centrale milieuthema van het voorzitterschap: milieu als kans voor economische groei en werkgelegenheid (Clean, Clever, Competitive).

Uitstoot van broeikasgassen moet drastisch omlaag Om te voorkomen dat de natuur onomkeerbare schade wordt toegebracht heeft de EU als uitgangspunt dat de temperatuur op aarde maximaal twee graden Celsius mag toenemen ten opzichte van het pre-industriële niveau. Om onder die grens te blijven moet volgens de Europese milieuministers de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd worden teruggedrongen met ten minste 15% tot 50% in 2050 ten opzichte van 1990. Op de Voorjaarsraad spreken de Europese regeringsleiders over het klimaatbeleid na 2012.