STICHTING VREDESEDUCATIE

Marokkanen delen hiaat in de geschiedenis Tweede Wereldoorlog

Onder het motto hoe kunnen oude en nieuwe Nederlanders de democratie versterken, presenteert de stichting Vredeseducatie op woensdag 9 maart een boek en een cd-rom over de verborgen geschiedenis van Marokkaanse soldaten in het Franse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog Nederland verdedigden en Europa hebben bevrijd. Een groep jongeren van Marokkaanse en Nederlandse afkomst werkte intensief mee aan het project. De jongeren brachten een bezoek aan de Franse militaire begraafplaats in het Zeeuwse Kapelle waar 20 Marokkanen zijn begraven. De ervaringen van de jongeren en de actuele spanningen tussen bevolkingsgroepen, onder andere na de moord op Theo van Gogh, kregen ook een belangrijke plaats in het materiaal. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog krijgt nieuwe zin en diepgang omdat het verbonden wordt met vraagstukken als democratie, terrorisme, antisemitisme, respect, vrijheid van meningsuiting maar ook de kansen op vrede tussen de Palestijnen en Israël.
Het verschijnen van het materiaal is een positief signaal van integratie. Nederlanders van Marokkaanse afkomst worden zich bewust van hun geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. De belangstelling van jongeren van diverse afkomst is opmerkelijk. Gedeelde geschiedenis geeft perspectief op een gedeelde toekomst.
Het pakket wordt op 9 maart 2005 om 15.00 uur gepresenteerd in het Utrecht Zuid College in Utrecht en zal worden aangeboden aan mevr. A. Brouwer-Korf Burgemeester van Utrecht, Dhr. L. Zakari consul generaal van Marokko, Dhr. M. Sini Stichting Islam en Burgerschap, Dhr. H. El Madkouri FORUM Utrecht, Dhr. D. Boujoufi Unie van Marokkaanse organisaties en Dhr. J. Blanken, geschiedenisdocent. Het project Graven in de klei werd uitgevoerd door Vredeseducatie Utrecht en de stichting Al-Amal in samenwerking met FORUM en het Verzetsmuseum Amsterdam. Het ministerie van VWS en het ministerie van Justitie financierden het project. Het materiaal is een uitwerking van de door het NIOD uitgevoerde studie, in opdracht van FORUM, naar de geschiedenis van allochtonen in de Tweede Wereldoorlog.