GGD Friesland


maart 2005

Vaccinatie 4-jarigen en 9-jarigen in Leeuwarden

Woensdagmiddag 9 maart, tussen 13.00 en 17.00 uur worden ongeveer 1500 kinderen, uit de gemeente Leeuwarden, opgeroepen om naar het FEC te komen voor vaccinaties.

Het betreft de kinderen van 4 en 9 jaar.

De kinderen van 4 jaar komen voor een inhaalvaccinatie voor kinkhoest. De 9-jarige kinderen krijgen een vaccinatie tegen bof, mazelen en de rode hond en een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. Deze kinderen krijgen de twee vaccinaties tegelijkertijd, in elke arm één.

Het is de eerste keer dat GGD Fryslân de vaccinaties verzorgt in samenwerking met Thuiszorg Het Friese Land. Vanuit integrale jeugdgezondheidszorg is dit een stap in de goede richting.

De oproepen voor de vaccinaties zijn inmiddels verstuurd.

Voor de gemeente Leeuwarden voert Thuiszorg Het Friese Land de vaccinatie voor de 4-jarige kinderen uit en GGD Fryslân de vaccinaties voor de 9-jarigen.

In mei 2004 was er een probleem met de levering van het kinkhoestvaccin. Hierdoor konden de kinderen die vanaf die tijd 4 jaar werden niet gevaccineerd worden.

Het vaccin tegen kinkhoest is sinds januari 2005 weer leverbaar. De Entadministratie heeft voor Friesland met de consultatiebureaus afgesproken dat in het eerste kwartaal van 2005 alle daarvoor in aanmerking komende kinderen gevaccineerd moeten worden. Dit gaat in de gemeente Leeuwarden om 672 kinderen. Daarnaast worden 900 kinderen van 9 jaar ingeënt. Om dit te kunnen uitvoeren zal Thuiszorg Het Friese Land aanhaken bij de door GGD Fryslân georganiseerde vaccinaties van 9-jarigen. GGD Fryslân heeft al ervaring door eerder uitgevoerde grootschalige vaccinaties. Net zoals voorgaande jaren vindt de vaccinatie plaats in het FEC, te Leeuwarden. Om het voor de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken en de pijn te verzachten, wordt er voor leuke afleiding gezorgd.

Om het een en ander weer goed te laten verlopen, zoals bij vorige vaccinaties, vragen we de medewerking van de ouders door op de geplande tijd aanwezig te zijn en om zoveel mogelijk met de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Goede parkeermogelijkheid is aan de achterzijde van het FEC.