Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

08-03-2005

Aanbieding visiedocument 'Wetenschap en techniek in het basisonderwijs'
Woensdag 9 maart zal prof. dr. W.H.F.W. Wijnen, emeritus hoogleraar Universiteit Maastricht en voorzitter van de commissie-Wijnen, het visiedocument getiteld Wetenschap en techniek in het basisonderwijs aanbieden aan het Platform Bèta Techniek. Er zal daarvoor een bijeenkomst plaatsvinden met wetenschappers en experts van 14.00 tot 15.30 uur in het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam.

De commissie-Wijnen heeft zich gebogen over de vraag hoe het stimuleren van een wetenschappelijke attitude van kinderen en het techniekonderwijs in samenhang een plek kan krijgen in het basisonderwijs. In september 2004 is daartoe een commissie Wetenschap en Techniek Basisonderwijs geformeerd. Deze commissie is totstandgekomen op initiatief van het Platform Bèta Techniek en in nauw overleg met de KNAW. Naast onderwijsexperts van Cito, Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) en NEMO hadden onder andere zitting in de groep prof. dr. W.J.M. Levelt, president van de KNAW, en prof. dr. R. Dijkgraaf, universiteitshoogleraar van Universiteit van Amsterdam.

Al geruime tijd zet een groot aantal partijen zich in voor de versterking van techniek en wetenschap in het basisonderwijs. Onderwijsinstellingen, overheid, bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen, intermediaire organisaties, uitgevers en leveranciers, science centra en anderen streven hiermee verscheidende doelen na. Samenwerking tussen deze partijen is van cruciaal belang om kinderen structureel te inspireren en stimuleren. Er is dan ook een groeiende behoefte aan een visie op de samenhang tussen wetenschap en techniek in het basisonderwijs.

Wilt u aanwezig zijn bij deze bijeenkomst, dan kunt u zich per e-mail aanmelden bij Rolf Schreuder (r.schreuder@deltapunt.nl) of Karin Jongbloed (karin.jongbloed@bureau.knaw.nl )