Ingezonden persbericht


Leidschendam, 9 maart 2005

Reactie op artikel in het Algemeen Dagblad: 'Niemand maakt werk van gestolen truitje'

Platform Detailhandel Nederland: Aangifte loont!

Het Platform Detailhandel Nederland betreurt het negatieve beeld dat onder winkeliers leeft over de effectiviteit van aangifte na winkelcriminaliteit. Hoewel het Platform begrip heeft voor de beperkte aangiftebereidheid onder winkeliers, pleit het Platform toch voor het doen van aangifte na winkeldiefstal.

In januari 2003 is tussen de overheid en de detailhandel een convenant ondertekent. Eén van de afspraken betrof de uitbreiding van de mogelijkheden van aangifte. In datzelfde jaar nog werd een landelijk aangifteformulier beschikbaar gesteld. Middels dit formulier kan de winkelier eenvoudig vanuit de winkel aangifte doen van diefstal. Lange uren op het politiebureau moeten hierdoor tot het verleden behoren. Medio 2005 moet in alle gemeenten van Nederland ook digitaal aangifte zijn ingevoerd. Dit nieuwe instrument vereist naar de mening van het Platform zeker nog uitbreiding, de gevallen waarin digitaal aangifte kan worden gedaan van winkeldiefstal zijn namelijk nog veel te beperkt. Maar het Platform ziet dit middel ook als een handreiking richting de winkelier.

Het beeld dat aangifte niet loont is volgens het Platform onjuist. De daling van het aantal overvallen in de detailhandel is hiervan een sprekend voorbeeld. Door goede samenwerking met politie en justitie is het aantal overvallen in 2004 met meer dan 10% afgenomen! Ook verspeelt de winkelier, bij het nalaten van aangifte, zijn kans op het verkrijgen van schadevergoeding. Het Platform Detailhandel Nederland roept de winkeliers van Nederland op altijd aangifte te doen van winkelcriminaliteit. Bewijzen tonen aan dat aangifte loont!

----------

Het Platform Detailhandel Nederland is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). De Nationale Winkelraad treedt op namens de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht. De Raad Nederlandse Detailhandel treedt op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel.