AEGON

08-03-2005

AEGON Ard Schenk Awards 2005 voor Groenewold, Wennemars en Jong Oranje

Junioren Brecht Kramer en Kai Bloetjes ontvangen Egbert van 't Oever

Tijdens een feestelijk AEGON IJsgala in de Thialf-ijstempel van Heerenveen zijn Renate Groenewold en Erben Wennemars uitgeroepen tot schaatsers van het jaar 2005.

Zij ontvingen voor hun prestaties in de afgelopen maanden de AEGON Ard Schenk Award. De ploeg van Jong Oranje kreeg de Award voor beste ploeg. De Egbert van ât Oever Aanmoedigingsprijs ging naar de junioren Brecht Kramer en Kai Bloetjes.

De uitverkiezing van Erben Wennemars betekende dat de Zwollenaar voor het derde achtereenvolgende jaar de bronzen AEGON Ard Schenk Award kon bijzetten in zijn prijzenkast. Met zijn verkiezing liet Wennemars, die zijn wereldtitel sprint prolongeerde, de wereldbeker 1000 meter won en met Mark Tuitert en Carl Verheijen afgelopen weekeinde in Inzell wereldkampioen werd op het nieuwe onderdeel ploegenachtervolging, Bob de Jong en Carl Verheijen achter zich.
Bij de vrouwen bleek Renate Groenewold de meest regelmatige Nederlandse schaatsster van het seizoen. De TVM-rijdster won onder meer de 5 kilometer tijdens de Essent ISU World Cup in november in Heerenveen en veroverde de Nederlandse afstandstitel op de 1500 meter. In de eindstand hield Groenewold Marianne Timmer en Barbara de Loor, de nummers twee en drie, royaal achter zich.

De AEGON Ard Schenk Award voor de beste ploeg ging naar Jong Oranje. De KNSB-ploeg van trainer Peter Kolder schudde in de achterliggende maanden met de talenten Sven Kramer, Ireen Wüst en Annette Gerritsen flink aan âschaatsboomâ. Vooral Kramer en Wüst reden zich op het oog gemakkelijk tussen de gevestigde orde.

Voor de vierde keer werden in Heerenveen ook de Egbert van ât Oever aanmoedigingsprijzen uitgereikt. Deze prijs, vernoemd naar de in 2001 overleden schaatscoach, ging bij de meisjes net als vorig jaar naar Brecht Kramer. Bij de jongens werd de jeugdige Kai Bloetjes uitverkoren. Beiden kregen een aanmoedigingsprijs van ⬠1250,00, te besteden in hun sport.

De verkiezing âSchaatser/Schaatsster van het Jaarâ, die dit jaar voor de zestiende keer plaats vond, kende dit jaar een andere opzet. Op basis van de behaalde resultaten bij de AEGON NKâs, de Essent ISU World Cups, het EK en de WKâs verdienden de schaatsers punten. Op basis van die concrete prestaties verzamelden Renate Groenewold en Erben Wennemars over het seizoen 2004-2005 de meeste punten, hetgeen hen de AEGON Ard Schenk Awards voor beste schaatsster en schaatser opleverde.

De vertegenwoordigers van de media kozen de schaatsploeg van het jaar.

Eindklassement AEGON Ard Schenk Award 2005 (eerste zes)

DAMES

1. Renate Groenewold (TVM) 1510 pnt.

2. Marianne Timmer (Postcode Loterij) 1050

3. Barbara de Loor (Team Friesinger) 710

4. Ireen Wüst (Jong Oranje) 660

5. Gretha Smit (Telfort) 622,5

6. Moniek Kleinsman (Regiotop) 615

HEREN

1. Erben Wennemars (Postcode Loterij) 2202,5 pnt.
2. Bob de Jong (Telfort) 1735

3. Carl Verheijen (TVM) 1620

4. Beorn Nijenhuis (TVM) 1237,5

5. Mark Tuitert (Postcode Loterij) 1115

6. Sven Kramer (Jong Oranje) 955