Kamer van Koophandel

Bedrijvigheid dreigt weg te trekken:
Bereikbaarheid bedrijven blijft knelpunt

Uit het vandaag door de KvK Rotterdam gepubliceerde rapport 'Ondernemers aan het woord' blijkt dat nog steeds veel ondernemers klachten over de bereikbaarheid van hun onderneming blijven houden: 27% beoordeelt de bereikbaarheid als matig of slecht. Deze gebrekkige bereikbaarheid remt de economische groei en kan zelfs leiden tot het wegtrekken van bedrijven.

Wegtrekkende bedrijvigheid
Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat de slechte bereikbaarheid, samen met hoge kosten, een slechte beoordeling van de bedrijfsomgeving en het gebrek aan ruimte, dreigt te leiden tot wegtrekkende bedrijvigheid: 12% van de ondernemers heeft plannen om de huidige bedrijfsvestiging in zijn geheel te verplaatsen. Ruim één derde zoekt een nieuwe locatie buiten de huidige gemeente. Het rapport 'Ondernemers aan het woord' is gebaseerd op gegevens uit de jaarlijkse enquête in 2004 onder ondernemers, waaraan zo'n 5.000 ondernemers hun medewerking hebben verleend.

Gebrekkige bereikbaarheid
Hoewel het aantal bedenkingen over de bereikbaarheid in het Kamergebied Rotterdam als geheel iets is gedaald (van 29% naar 27%) blijkt dat nog steeds veel ondernemers ontevreden zijn over de bereikbaarheid van hun onderneming. Dit kan zowel de bereikbaarheid per auto als met het openbaar vervoer zijn. Ondernemers vinden de mate waarin hun onderneming toegankelijk is voor klanten (waarbij voldoende parkeerfaciliteiten en de afstand tot tram/bus/metro een rol kunnen spelen) en de bereikbaarheid voor toeleveranciers (waarbij vrachtverkeer hinder kan ondervinden van smalle wegen, het ontbreken van laad/los zones etc.) onvoldoende.

Gouda en Rotterdam uitschieters
Vergelijking van de verschillende kringgebieden van het gebied van de Kamer van Koophandel Rotterdam laat zien dat de kringen Rotterdam en Midden Holland (Gouda e.o.) opvallende uitschieters zijn. In deze gebieden worden de meeste bedenkingen genoteerd. Mede debet hieraan kan zijn de parkeerproblematiek in met name de Goudse binnenstad, alsmede verplichte rijrichtingen. Daarnaast is ook de afwezigheid van laad/losplekken voor toeleveranciers een belangrijk item. Vooral door het gebrek aan laad- en loszones ontstaan snel opstoppingen doordat vrachtverkeer de vaak smalle straten blokkeert.
In Rotterdam geldt verder dat de binnenstad moeilijk bereikbaar is, de parkeertarieven fors gestegen zijn en het verkeer op de toegangswegen rond Rotterdam (A13, A15, A16 en A20) gestremd wordt door files.


---
Meer informatie: KvK, Peter Blasic, tel. 010-402 78 28, e-mail pblasic@rotterdam.kvk.nl.
De volledige brochure 'Ondernemers aan het woord' (inclusief onderverdeling in kringgebieden) is te raadplegen via http://www.kvk.nl/erborotterdam


---