Algemene Onderwijsbond

Algemene Onderwijsbond weigert mee te werken aan ontslagregeling

Overheid stelt beslissingen uit; onderwijspersoneel gedupeerd

Utrecht, 9 maart 2005. De Tweede Kamer weigert haar verantwoordelijkheid te nemen, vindt de AOb. Door de geplande veranderingen omtrent inburgering en inburgeringscursussen dreigen duizenden mensen op ROC's ontslagen te worden. Het voor donderdag 10 maart geplande gesprek tussen de Tweede Kamer en staatssecretaris Rutte van Onderwijs, over een goede overgangsregeling, is op verzoek van Rutte uitgesteld. Er zou te veel geld nodig zijn voor een overgangsregeling. De datum waarop de veranderingen doorgevoerd zullen worden verschuift echter niet. Gerrit Stemerding, dagelijks bestuurder Algemene Onderwijsbond: "Zolang er geen fatsoenlijk overgangsbeleid is, zal de AOb niet meewerken aan gedwongen ontslagen. Geen beleid, dan geen man of vrouw de poort uit." Dit betekent dat collectief ontslag niet mogelijk is, wat grote vertraging oplevert voor de staatsecretaris.

Nu nog verzorgen ROC's de inburgeringcursussen. In de plannen van staatssecretaris Rutte wordt deze markt vrijgegeven. Dit betekent dat ook anderen een inburgeringscursus mogen aanbieden. Zonder dat daaraan kwaliteitseisen worden gesteld: dit betekent oneigenlijke concurrentie en een verslechtering van het onderwijs. Bovendien wordt er bezuinigd op het inburgeringsstelsel. De AOb pleit voor een goede overgangsregeling en voor kwaliteitseisen aan nieuwe opleidingen. Dit voorkomt een kwaliteitsval én het voorkomt, zoveel mogelijk, gedwongen ontslagen. Hierdoor blijft de kennis van de medewerkers behouden voor de opleidingssector én er hoeft geen wachtgeld uitgekeerd te worden.

Door de aanhoudende onzekerheid wachten gemeenten momenteel met het inkopen van de inburgeringscursussen. Als gevolg hiervan gaan ROC's reorganiseren; ze zijn bang volgend jaar niet genoeg cursussen te verkopen, en dus te weinig inkomsten te hebben. Docenten wordt ontslag aangezegd. Zij hebben recht op wachtgeld. Dit kost de scholen zoveel geld, dat zij waarschijnlijk ook op andere opleidingsrichtingen moeten bezuinigen. De onduidelijkheid over de plannen en de financiering van de inburgeringscursussen heeft dus grote gevolgen voor de betroken docenten én voor andere delen van de ROC-opleiding. En dus ook voor veel andere studenten en werknemers.

De AOb pleit voor

- opschorting van het nieuwe inburgeringsstelsel, tot er duidelijkheid is over een zorgvuldig invoeringstraject
- het stellen van kwaliteitseisen aan alle marktpartijen (waardoor oneigenlijke concurrentei wordt tegengegaan en cursisten zeker kunnen zijn van een goede opleiding)
- een overgangsbudget voor ROC's in verband met wachtgelduitgaven

De Algemene Onderwijsbond startte dinsdag 8 maart een e-mail actie onder werknemers op ROC's. Zij worden opgeroepen hun bezwaren kenbaar te maken aan de vaste kamercommissie onderwijs. Ook verstuurde de AOb een brief aan deze commissie om haar punt opnieuw onder de aandacht te brengen. Mocht dit de politiek niet bewegen snel met een oplossing te komen, dan zal de AOb niet meewerken aan een centrale ontslagregeling en een sociaal plan. Dat betekent dat voor iedereen een individuele ontslagprocedure moet worden opgestart, die vervolgens door de juridische dienst van de AOb aangevochten zal worden. Dit kost doorgaans veel tijd.

Meer informatie: Marc Mathies, persvoorlichter AOb, 030 2989 210 / 06 53 41 01 59
-----------------------


---- --